Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftig mark där bassängen planeras

Föroreningarna måste bort innan bassängen vid Simhallen kan byggas. Det anser Länsstyrelsen i Västernorrland.

– Kommunen har valt att ta prover på PAH och metaller. Vi vill att kommunen ska ta fler prover och ta prover på fler typer av föroreningar, berättar Gerd Åhman, planhandläggare på länsstyrelsen.

Redan 1968 då simhallen byggdes gjordes geotekniska undersökningar av marken. Det är inte känt att det funnits någon industriverksamhet på platsen. Där har istället funnits en golfbana och restaurang.

– Men dit har först fyllnadsmassor ha förts och vad de kommer ifrån och vad dessa innehåller är inte känt och det vill vi gärna få besked om, säger Gerd Åhman.

Ytterligare undersökningar gjordes sommaren 2008. Då upptäckte man att det fanns förorenade områden i de markprover som man har tagit. I nästa skede ska man göra kompletterande undersökningar för att ta reda på hur omfattande och hur utbrett föroreningarna är i området. Bland annat har man hittat bly i området.