Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifterna i Marieberg är borta

För drygt tio år sedan upptäcktes mycket stora mängder av de kanske farligaste miljögifter som existerar, dioxiner, i torkhuset och i marken vid gamla Mariebergssågen.
Nu är saneringen klar.
Notan: 70 miljoner kronor.

– Vi hade slutbesiktning i fredags och förutom några små saker som återstår kan man säga att arbetet nu är avslutat, konstaterar kommunens miljö- och byggchef Siv Sundström.

Projektet har tagit många år och hon tycker det är skönt att nu kunna göra avslut. Det förgiftade torkhuset revs redan 2013.

Saneringen, som bekostats av bland annat Naturvårdsverket och SCA, har gått ut på att gräva bort bort jord med framför allt dioxiner och polyaromatiska kolväten, PAH.

Myndigheterna hade via utredningar i förväg kartlagt hur stort område som var förorenat. Likaså hur mycket man måste gräva bort för att de kvarvarande miljögifterna är nere i en så låg nivå att platsen anses säker att vistas på igen.

Det har bland annat inneburit att det nu i princip blivit ett helt nytt och bättre område för campingen med uteplatser och stigar.

Tobias Berglin, projektledare hos entreprenören Statens geologiska undersökningar, säger också att det praktiska arbetet med att gräva bort jorden gått bra. Innan saneringen påbörjades hade det gått många år av förundersökningar och ansvarsutredningar.

– Vi började i augusti förra året och hade faktiskt 2016 som ett reservår. Vi hade också tio miljoner kronor i i budgeten för oförutsedda utgifter men klarade oss ändå med de budgeterade 70 miljoner kronorna, trots merarbetet, säger Tobias Berglin.

Från myndigheternas sida säger man att området nu ska kunna utnyttjas fritt och gå att vistas på säkert. Planer finns också på en kommande "invigning" i samarbete med kommunen, entreprenören, kulturföreningen och boende i området.

Man ska också diskutera hur de ytor som nu står frilagda ska disponeras i framtiden. Grillplatser och stigar har diskuterats.