Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifterna fortfarande kvar efter åtta år

Det är nu åtta år sedan det avslöjades att gamla Maribergssågen är extremt förorenad av miljögifter från sågverksepoken. Området är farligt för hälsa och miljö.

Ändå har de byråkratiska kvarnarna ännu inte lyckats lösa ansvarsfrågan, trots att det ursprungligen var tänkt att området skulle ha varit sanerat för flera år sedan.

– Men jag är mer optimistisk nu än tidigare om att det ska komma ett beslut från Naturvårdsverkets sida, säger Staffan Östman som är chef för kommunens tekniska kontor.

Det som dragit ut på tiden är själva ansvarsfrågan. Om det bedrivits verksamhet som förorenat miljön, efter att miljöskyddslagen kom till 1969, så blir markägare och verksamhetsutövare ansvariga för att betala hela eller delar av saneringarna.

Mariebergssågen är ett sådant exempel, där SCA blivit inblandad.

– Länsstyrelsen och SCA är väl ganska överens om hur mycket SCA ska betala. Men Naturvårdsverket har sista ordet och där ser man till en del andra domar och hur mycket de fått bekosta där. Naturvårdverket anser att SCA bör stå för en större del av kostnaderna, säger Staffan Östman

Samtidigt berättar han att kommunen på senare tid fått tecken om att ett beslut kan komma under hösten. I så fall är Staffan Östman beredd att köra igång arbetet direkt, förhoppningsvis redan i år. Man vet att det hela tiden sprids miljögifter ut i vattnet.

Sågverksområdet anses vara den största enskilda källan i Sverige till spridning av dioxin via grundvattnet ut till havet. Och att det behövs en omfattande sanering är alla överens om.

– Vi vill gärna komma igång med arbetet, även för de boendes skull.

Det första steget blir då att riva torkhuset, för ungefär 30 miljoner kronor, som är mycket förorenat av dioxiner. Alltså den byggnad som en grupp konstnärer byggt om till konstnärslokal, innan problemen med miljögifterna avslöjades.

I steg ett ingår också att gräva om den bäck, Vårbäcken, som leder vatten rätt igenom det mest förorenade området vidare ut i havet.

– Sedan får vi projektera för hur marken ska tas om hand och lägga ut på anbud. Vi vet vad som ska bort men inte exakt vilka behandlingsmetoder som ska användas. Ungefär 165-170 miljoner kronor kommer det att kosta.

Boende i Marieberg har länge väntat på att något ska göras åt föroreningarna. Det har även de konstnärer som byggde om torken gjort.

Därför kommer en grupp konstnärer med Mats de Vahl i täten att ordna med ett kulturevenemang där på lördag. Gruppen kallar sig Norra Orienten och bildades för tio år sedan. Torken blev aldrig den monumetalatteljé de hoppades den skulle vara.

"Nu är den en ickeplats. Ett förorenat område där vi är avvisade från byggnaden på grund av de hälsovådliga mängder av dioxin som finns i byggnaden och marken omkring" skriver konstnärerna i ett pressmeddelande om evenmanget.

Under lördagskvällen kommer man bland annat visa en nygjord film som ska projiceras på vägen utanför torken. Dessutom hålls dörrarna in till torken öppna så man kan titta in på det performance, installationer och video som ska visas.