Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ghana väljer president

Annons

Vallokalerna har öppnat i Ghana, där andra omgången i presidentvalet hålls i dag.

Valet beskrivs som ett test av demokratin och stabiliteten i landet. Afrika har upplevt två militärkupper i år, i Mauretanien och Guinea. I både Kenya och Zimbabwe följde oroligheter och våld efter valen. Men Ghana ses vanligtvis som en lugn oas i en annars orolig region.

Valet står mellan Nana Akufo-Addo från NPP, avgående president John Kufours parti, och John Atta-Mills från oppositionspartiet NDC.

Efter åtta år på posten måste den nuvarande presidenten kliva av. Eftersom ingen kandidat fick över 50 procent av rösterna i den första valomgången i början av december blev det en andra omgång.

I första omgången hade Akufo-Addo ett litet övertag med strax över 49 procent av rösterna mot Atta-Mills knappt 48 procent. Men NDC är nu det största partiet i parlamentet, med 114 av 230 platser, ett val som hölls samtidigt.

Regeringspartiet förlorade då 19 platser till oppositionen.

Observatörer hyllade den första omgången som till största delen fredlig och rättvis, men sedan dess har de politiska spänningarna växt.

NDC hävdar att det funnits oegentligheter i det tidiga röstandet, medan NPP anklagar oppositionen för att via flygblad försöka hetsa fram etniska och klanrelaterade konflikter.

President Kufour har manat till lugn:

Ghana var fram till 1957 brittisk koloni och hette då Guldkusten. Landet har en historia av militärdiktaturer och blodiga kupper, men 1992 återinfördes flerpartidemokrati.

Mer läsning

Annons