Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getosten "Sören" från Djuptjärn prisades – men uppkom från början av misstag

Anna-Karin Gidlund har lång erfarenhet av osttillverkning. Nyligen fick hon fina utmärkelser för två av sina ostar.
– Det är jätteroligt att man tydligen kan göra någonting bra efter 43 år.

Sedan 1973 har Anna-Karin Gidlund tillverkat ost av getmjölk. Till sin hjälp har hon ett åttiotal getter och deras killingar.

Varje år produceras mellan sex och sju ton ost i egna företaget Gideget. All ost tillverkas i ett mejeri hemma på gården i Djuptjärn, sju mil nordväst om Örnsköldsvik.

Vid en ostmässa på Nordiska museet i Stockholm nyligen prisades hon med en bronsmedalj för en ost med namnet "Sören i stället för chevre".

Vem är Sören?

– Det är min man, jag släppte in honom i mejeriet eftersom jag själv var på kurs. Han öste upp ostmassan för fort så den dränerades inte på rätt sätt.

– Men vi sparade osten ändå och jag upptäckte att den var god, det är en syrlig getost, säger Anna-Karin.

Det finaste priset fick dock hennes ost "Getmese helt utan tillsatser", en ost som tillverkas av vasslen som blir över vid tillverkning av färsk getost. Getmesen var en av fyra ostar som kammade hem ett silver på mässan. Juryn var hård i sina bedömningar och ingen guldmedalj delades ut.

Arton mejerier deltog i Ostmässans medaljtävling. Totalt bedömdes ett 90-tal svenska ostar av 45 ostkännare från ett flertal länder.

Hur många ostsorter gör ni?

– Totalt tillverkar vi ett 20-tal olika ostsorter, men hälften av den totala produktionen utgörs av getmesen eftersom den enda restprodukten från vårt mejeri är vattenånga.

Vad är hemligheten bakom era framgångar?

– Vi har en odlat fram en egen mjölksyrakultur som vi utgår ifrån i all vår osttillverkning.

– Sedan har vi ju lång erfarenhet, det är roligt att man kan göra någonting rätt efter 43 år, säger ostmakaren Anna-Karin Gidlund.

Läs Även:

Framtidens mat kommer från Höga Kusten

Säg mig vad du äter så ska jag säga vem du är

Gerillagrönsaker och revolutionsfläsk – Katarina Östholm om maten som gör motstånd