Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gessle minns en Gyllene återförening

Annons

Det blev ännu en succésommar.

Nu finns boken som sammanfattar Gyllene Tiders turné och ger återblickar i historien.

Det är kul att det finns dokumenterat, säger Per Gessle.

"Alla tiders Gyllene Tider" är ingen regelrätt biografi. I stället har journalisten Jan-Owe Wikström och fotografen Anders Roos fått följa Gyllene Tider bakom kulisserna under sommarens turné. Den historien är varvad med historiska tillbakablickar.

Vi hade full access. Lika mycket access som bandet, berättar Jan-Owe Wikström som följt Gyllene Tider och Per Gessle för Hallandsposten sedan slutet av 70-talet.

Folkhemsnostalgi

Fram målas en bild av ett sammansvetsat gäng som återigen kommit varandra nära, och som överraskas varje gång de återförenas av hur många som vill komma och titta på ett band som ju faktiskt lade av i mitten av 80-talet.

Det lustiga är ju att det var en tonårsgrej, men sedan har det blivit folkhemsnostalgi. De hade inte varit där de är i dag om de inte hade slutat 1985, säger Jan-Owe Wikström.

Per Gessle poängterar att Gyllene Tider faktiskt fått minst lika hits med "nya" låtar från 1995 och framåt som de hade under den första storhetstiden för snart 35 år sedan, och det är det som gör det hela så speciellt.

Vår första skiva har en ungdomlig charm, men så bra som det lät på den nya skivan, så bra har vi aldrig varit. Det gör att det är lätt att jobba när alla är engagerade, säger Per Gessle.

TT: Innebär det att ni ska spela ihop igen snart?

Jag tror vi kan göra det här igen om 3-4 år, men inte nu. Nu har vi paus, säger Gessle, som i stället jobbar med filmmusik åt ett Jonas Åkerlund-projekt och hoppas på mer arbete med Roxette när Marie Fredrikssons soloäventyr går i mål 2014.

Vill inte bli ännu mer känd

I boken berättas om en "galen" idé bandet får om att turnera med Gyllene Tider i de starka Roxette-fästen som finns runt om i världen.

Ja, det är de här galna Roxette-fansen som är med överallt som tycker att Gyllene skulle vara förband till Roxette på nästa turné. Jag tror inte det är aktuellt. Men det är en rolig idé.

TT: Apropå biografier, har du fått frågan om att vara med i "Så mycket bättre"?

Ja, många gånger. Men det är ingenting för mig. Jag försöker hålla mig undan tv så mycket jag kan. Det enda resultatet av att man är med där är att man blir ännu mer känd och det vill jag inte bli. Om det går.

"Alla tiders Gyllene Tider - en roadmoviebiografi" ges ut i dagarna.

Mer läsning

Annons