Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerndt fälld för misshandel

Annons

Landslagsmeriterade fotbollsspelaren Alexander Gerndt fälls även i hovrätten för misshandel av sin exhustru.

Förbundet stänger inte dörren till landslaget trots domen, och enligt Gerndts advokat kommer domen att överklagas till HD.

Gerndt döms till villkorlig dom och 60 dagsböter. Det är en bantning av tingsrättens dom för ett knappt år sedan med 20 dagsböter.

Det blir ingen omedelbar sanktion från Svenska fotbollförbundet med anledning av hovrättsdomen.

Förbundsstyrelsen stängde av honom från landslagsspel efter domen i tingsrätten i december 2011. Men ett nytt beslut i april i år innebar att avstängningen upphävdes.

Sedan dess har han varit tillgänglig. Anledningen var att det skulle bli en sådan tidsutdräkt tills den nya domen meddelades efter överklagandet, säger Karl-Erik Nilsson, förbundsordförande.

Förbundsstyrelsen sammanträder nästa gång den 5 december och då kan frågan tas upp på nytt.

Vi vill läsa domen ordentligt, men för dagen ändrar vi ingenting från beslutet i april, säger Nilsson.

Hovrätten fäller Gerndt på en åtalspunkt. Liksom tingsrätten anser hovrätten det bevisat att Gerndt tog strupgrepp på sin exhustru i april 2011. Saken polisanmäldes och läkare som undersökt exhustrun konstaterade att hon hade fått en blånad på halsen som var svullen.

Fotografier som tagits vid undersökningen styrker ytterligare hennes berättelse, enligt hovrätten, som bedömer att misshandeln är av normalgraden.

Gerndt åtalades på fyra punkter. Tingsrätten friade på två av dem, hovrätten på ytterligare en punkt. Den gäller att Gerndt skulle ha sparkat en boll med full kraft mot sin exsambo vid ett tillfälle.

Tingsrätten fällde honom där för ringa misshandel. I hovrätten kom det fram att det rörde sig om en volleyboll. När exfrun träffades vållade det visserligen smärta, men hovrätten finner att Gerndt inte hade något uppsåt.

Alexander Gerndt har hela tiden nekat till det han åtalats för. Åklagaren har däremot yrkat på fängelsestraff.

Hovrätten ändrar inte på skadeståndet till exfrun, utan det blir 6 700 kronor.

Alexander Gerndt vill driva sitt fall ända till Högsta domstolen.

Jag kan säga att han redan har bett mig överklaga den här domen med den enkla motiveringen att han inte har gjort det hon påstår. Då måste man i och för sig ställa sig frågan om det finns något i det här målet som högsta domstolen kan vara intresserad av, säger Gerndts advokat Johan Eriksson enligt fotbollskanalen.se.

Mer läsning

Annons