Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gerdins köps av internationell koncern: "Det bör bli klart nu i höst"

Gerdins Industrial system, med dotterbolag i Mjällom och Sollefteå, är på väg att få en ny ägare. Om allt går som planerat köper Industrikoncernen AQ Group AB 100 procent av aktierna i höst.

Annons

De båda parterna tecknade i onsdags en avsiktsförklaring som innebär att AQ Group köper dotter bolagen Gerdin Components Västerås AB, Elektroprim AB, Plåxan AB, Gerdins Komponent AB i Mjällom, Gerdins Cable systems AB i Mjällom, Gerdins Cable systems i Polen samt Gerdins Nordkomponent i Sollefteå.

– Vi har jobbat med olika strategier för utveckling i ett par år och kommit fram till att det här är den bästa vägen att utveckla våra enheter, säger Peter Gerdin, koncernchef i Gerdin Holding AB.

Peter Gerdin påpekar att Gerdins i dag har en mängd internationella kunder som hela tiden utvecklas och ställer större krav. Genom att ingå i en storkoncern som AQ menar han att man får större möjligheter att bredda och stärka sina erbjudanden till kunderna.

– Därmed stärker vi vår konkurrenskraft. Det här är som jag ser det det bästa för våra anställda och våra enheter ute på de olika orterna. Inte kanske på kort sikt, men på längre sikt, säger Gerdin.

Läs också: Fulla orderblock i Sollefteå

Även Joakim Falk, vd för Gerdins Nordkomponent i Sollefteå, ser positivt på en eventuell affär.

– Det här är bra för oss. Det här känns jättespännande. AQ jobbar ungeför som Gerdins, små overheadkostnader och mycket decentraliserat, säger han.

Gerdins Industrial system har idag en omsättning på cirka 430 miljoner kronor och cirka 450 anställda i Mjällom, Västerås, Sollefteå och Starogard/Gdansk i Polen. I Mjällom berörs cirka 75 anställa och i Sollefteå ungefär 65.

Börsnoterade AQ Group AB har en årsomsättning på ungefär 3 miljarder och sysselsätter i dag cirka 4700 anställa i 12 olika länder.

– Syftet med affären är att utöka AQ:s kundbas samt att bredda vårt erbjudande inom metallbearbetning och att erhålla förstärkning inom kablagetillverkning. Gerdins har en lång historik med långsiktiga industriella ägare och företaget passar bra in i AQ, säger AQ:s koncernchef Claes Mellgren i ett pressmeddelande.

Noteras bör att det än så långe rör sig om en avsiksförklaring. Parterna har diskuterat en tid och i och med att det nu offentliggjorts, det måste affären göras eftersom AQ är börsnoterade, så kommer kontakterna att intensifieras.

– Det bör bli klart nu i höst, säger Peter Gerdin.

Affären är väldgt stor. Den preliminära köpeskillingen består av 81,5 miljoner kronor kontant plus 260 000 aktier i AQ Group. Dessutom ingår en tilläggsköpeskilling baserad på 50 procent av resultatet efter skatt för 2016. Den summan förväntas uppgå till 12 miljoner kronor.

Mjällomsföretaget Gerdins Cutting Technology ingår inte i affären.

Läs också: Gerdins satsar på Robotar