Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gentlemen" blir äventyr med obehag

Annons

Ett drömprojekt. Som gör honom livrädd.

Så beskriver Mikael Marcimain sin nya film "Gentlemen", ett gigantiskt projekt med 94 miljoner kronor i budget.

Det är en luguber morgon i december och regissören Mikael Marcimain har tagit en kort paus i klipparbetet för att prata om kommande storfilmen "Gentlemen". De första rörliga bilderna har nu släppts i en så kallad teaser-trailer, som till suggestiv musik visar snabba klipp av Henry Morgan i boxningsringen, i sängen med den vackra och mystiska Maud, hur författaren Klas Östergren sitter i den dunkla lägenheten på Hornsgatan och skriver, och hur en långhårig Leo Morgan uppträder på en 70-talsfestival.

Skröna med press

Skrönan om Henry Morgan och de andra fångade Mikael Marcimain redan när han läste boken första gången som 15-åring. Han beskriver det som ett drömprojekt, samtidigt som det också är förenat med en hel del press att göra film med en budget på 94 miljoner.

Det är som ett berg som ska bestigas och det är svårt att kolla uppåt. Jag försöker ta en dag i taget och vara så välplanerad som möjligt.

TT: Det krävs en del mod för att ta sig an det här, tänker jag?

Ja, eller dumhet, jag vet inte riktigt. Men det är ett lustfyllt projekt, det gör att man orkar. Det är en ynnest för mig att få göra det här. Och så är man ju livrädd eftersom det är populära romaner, men det är spelets regler.

Stora studiobyggen

Över hundra dagars inspelning och stora studiobyggen, bland annat i Vilnius, och en iscensättning av en samhällelig förändring från 1940- till 1970-talet ligger nu bakom Marcimain.

Det har varit ett enormt arbete. Det är många decennier vi ska visualisera och det där försöker vi göra väldigt filmiskt, med mycket bilder och ett myller av folk.

Köpte skrivmaskin

David Fukamachi Regnfors spelar Klas Östergren, den riktige romanförfattarens alter ego. För att förbereda sig för rollen köpte han en gammal skrivmaskin på Blocket.

Det är en likadan som Klas själv använde när han skrev sina böcker. Jag satt och övade på fingersättning i två månader för att konkret ta tag i rollen.

TT: Har du träffat den riktige Klas Östergren nu?

Ja, första gången var det väldigt läskigt, det var en av de första inspelningsdagarna på Mariatorget. Jag stod där utklädd till hans yngre jag och kände mig inte så kaxig. Jag sa mest hej och sedan smet jag runt ett hörn.

"Gentlemen" och uppföljande "Gangsters" innehåller spänning, kärlek, samhällskritik och minst en redig tvist. Mycket jobb återstår ännu innan biopremiären nästa höst. Mikael Marcimain hoppas att resultatet ska bli ett stort äventyr med "ett krypande obehag".

Det här är en regidröm, den innehåller allt jag kan tänka mig.

Mer läsning

Annons