Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genom att tillåta tiggeri visar vi humanitet

Förbjuda människor i nöd att tigga innebär att det inte är lagligt att be om hjälp. En sådan lag vore ovärdig och omänsklig. Lagar och regler ska vara till för att hjälpa och stötta. Alltså inte för att stjälpa och förstöra.

Några Sverigedemokrater inleder en debattartikel (ST april 8) med att vilja belysa den andra sidan av tiggeri men det visar endast på skuggor som inte finns. Belysningen handlade om partiets gamla argument kring "tiggarna" som exempel att de ofta lurats eller i värsta fall tvingats till Sverige, att Sverige inte är hela Europas socialtjänst, att Rumänien bör ta hand om rumänerna, om att ingen vet när personen kom hit så kan vi inte veta hur länge han eller hon varit här och därför ska tiggeri förbjudas.

Först och främst kan vi upplysa SD-skribenterna om att de inte bör föreslå ändring i Sveriges rikes lag förrän de lär sig den. Från och med 1 maj 2014 blev det enligt svensk lag tillåtet för EU-migranter att vistas i Sverige utan att behöva registrera sig. Alltså, tremånadersregeln togs bort just för att det inte går att veta hur länge någon vistats här. Det innebär att våra EU-migranter inte vistas olagligt i Sverige i dag.

Sedan vill vi påminna om det viktiga faktum att mänskliga rättigheter och nationalism är två olika begrepp som har olika innebörd. Alla världens människor har ett antal rättigheter som är universella, absoluta och okränkbara. Universella för att det gäller alla människor, alltid och överallt. Absoluta därför att de inte är förhandlingsbara och dessa får inte kränkas.

Detta betyder att de mänskliga rättigheterna är gränslösa och kan inte begränsas inom de egoistiska koncepten av nationalismen. I den första artikeln av våra mänskliga rättigheter står att "alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap".

EU-migranter som försörjer sig genom att tigga är redan marginaliserade av samhället, i sitt hemland, i alla europeiska länder och i Sverige. EU-migranter från Rumänien tillhör en av samhällets mest marginaliserade och diskriminerade grupp. De är människor som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter.

Tiggeriet är då ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet och lever långt under existensminimum. Den här sidan av tiggeri blundar SD-skribenterna för och väljer att komma med falska påståenden som att de som tigger är hittvingade och utnyttjas ekonomiskt. Vi vill upplysa om att ja, de är hittvingade på grund av sin livssituation men av egen kraft och inte av någon som utnyttjar dem.

Det är viktigt att komma ihåg att tiggeri även ägde rum i Sverige fram till andra världskrigets slut och det var inte genom tiggeriförbud som tiggeri försvann utan genom reformer byggda på en solidarisk grundsyn där det ansågs självklart att vi ska ta hand om varandra. SD-skribenterna borde lära sig av den svenska historien.

EU-migranter har rätt att komma till Sverige för att försöka försörja sig. Tiggeri är lagligt i Sverige. Men man har inte tillgång till det svenska välfärdssystemet, som försörjningsstöd eller något liknande. Om man är i akut nöd har man rätt till tak över huvudet en natt och ett mål mat. Eventuellt också biljett hem. EU-migranter har rätt till akut sjukvård också men inget mer. Kommunens ansvar är att se till att anständigheten iakttas det vill säga att människor i nöd, som inte själva kan skaffa någonstans att bo även har rätt till tak över huvudet på natten. Det vill säga, Sverige är inte hela Europas socialtjänst.

Miljöpartiet erbjuder en gränslös solidaritet och det handlar om att inte förbjuda tiggeri utan att underlätta EU-migranternas situation i Sverige och på det sättet lyfter vi upp deras värdighet och hjälper dem att ta tillvara på sina mänskliga rättigheter. Det är också viktigt att använda sanktioner och att kräva förändringar i EU-migranternas hemländer. Om man förbjuder tiggeri så sopar man bara de verkliga problemen under mattan och tar bort den enda möjligheten till försörjning för en stor grupp människor i nöd.

Pirjo Holmström (MP) Sakkunnig inom EU-migranter-frågor

Jasmin Khwaiter (Grön ungdom) Språkrör

Angel Villaverde (MP) Språkrör Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel