Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generalstrejk inför val i Bangladesh

Annons

Oppositionen i Bangladesh har inlett en 48 timmar lång generalstrejk inför söndagens val, som befaras bli oroligt. Vallokaler och fordon har satts i brand och ytterligare två personer har dödats.

Sedan datumet för valet slogs fast i oktober har omkring 150 människor dödats i oroligheter i landet. Det senaste året är det våldsammaste sedan självständighetskriget mot Pakistan 1971.

Strejken har utlysts av Nationalistpartiet BNP, som i likhet med ett 20-tal andra oppositionspartier bojkottar omröstningen. Regerande Awamiförbundet med premiärminister Sheikh Hasina i spetsen kommer därför att vinna.

Enligt landets författning ska en opartisk interimsregering tillsättas och den nuvarande regeringen avgå för att inte kunna påverka valet, men så har inte skett. BNP-ledaren Khaleda Zia har därför manat väljare att stanna hemma och kallar omröstningen en "skandalös fars".

En opinionsundersökning från i fredags visar att BNP hade vunnit med snäv marginal om partiet hade deltagit, samt att 77 procent av väljarna är emot valet.

Omkring 50 000 soldater har beordrats ut för att hålla lugnt på gatorna. Samtidigt har över tusen oppositionsanhängare gripits och Khaleda Zia anklagar regeringen för att ha placerat henne i husarrest.

Mer läsning

Annons