Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"General" lurade till sig miljoner

Annons

Polisen i Moskva har gripit en bondfångare som lurat till sig närmare 20 miljoner kronor med hjälp av en falsk uniform från säkerhetstjänsten FSB, skriver rysk press.

Tidningen Kommersant, som talat med polisens utredare, skriver att den 58-årige mannen greps i förra veckan på en restaurang där han brukade träffa sina affärskontakter.

Mannen kom till mötena klädd i en uniform som fick honom att se ut som en general i säkerhetstjänsten FSB. Uniformen ska han ha köpt i en vanlig butik i ett av Moskvas turistområden.

58-åringen rörde sig så mycket på lyxhotell och kasinon i sin generalsuniform att polisen till sist blev misstänksam och kollade med FSB om där fanns en general med det namnet. Det gjorde det inte.

Enligt Kommersant fick mannen i juli 2007 motsvarande nästan 8 miljoner kronor av en fastighetsspekulant mot löftet att FSB skulle stödja en viss kandidat i nästa parlamentsval.

Tio dagar senare uppges han ha tagit emot nästan 4 miljoner kronor av en annan affärsman som lurades att finansiera FSB-enheter som var så hemliga att de av säkerhetsskäl inte kunde få pengar från den statliga budgeten.

Och veckan därpå lurades ännu en affärsman att betala 7,5 miljoner kronor som skulle användas till superhemlig verksamhet i norra Kaukasus.

Polisen tror enligt tidningen att minst 16 andra personer också blivit blåsta men inte velat framträda.

Den 58-årige bluffmakaren uppges i verkligheten vara en före detta polisman från delrepubliken Tjuvasjien, 80 mil öster om Moskva. Han ska ha suttit inne för bland annat korruption och olaga vapeninnehav.

Mer läsning

Annons