Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gene fornby läggs ner

Gene fornby läggs ner. Stiftelsen Gene fornby avvecklas. Och på onsdag kommer kommunen ta beslut om de ska ta över husen.

– Jag hoppas på det bästa för Gene fornby men det tar självklart i hjärtat. Jag har suttit i tio år i styrelsen men man måste också vara realistisk, säger Liisi Hägglund, ordförande i Stiftelsen Gene fornby.

Under flera år har besökarna till den rekonstruerade järnåldersbyn Gene fornby kunnat gå tillbaka i tiden och möta personer från en svunnen tid.

Som mest har fornbyn haft fem helårsanställda, men de senaste fyra åren har verksamheten varit utlagd på entreprenad. Problemet har varit att det inte går att få den att bli lönsam.

– Det går inte att driva Gene Fornby i stiftelsens form. När man bildades hade man tre stadgar, hörnstenar. Forskning, undervisning och turism. Så länge stiftelsens stadgar finns är det svårt för entreprenörer då stadgarna styr verksamheten. Man måste ha alla delar och inte göra ett generellt lekland, säger Hägglund.

Därför kommer Stiftelsen Gene fornby att avvecklas och förhoppningen är att kommunen kommer ta över husen. För en symbolisk summa.

Vad händer om kommunen säger nej? Kommer man spärra av området om husen inte underhålls?

– Det är svårt att spekulera i förfall, men det är kommunens mark så säger de att husen ska rivas så måste vi göra det.

Formellt beslut kommer att tas av kultur- och fritidsnämnden på onsdag nästa vecka. Det slutgiltiga beslutet tas sedan av fullmäktige.