Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geely: Vi kommenterar inte priset

Kinesiska Geely vill inte kommentera om prislappen för köpet av Volvo Personvagnar är klar. Men bankfinansieringen är klar. Men det återstår att lösa hur lånevillkoren ska se ut i detalj.

TT: Är priset fastställt redan i det här läget?

Det kommenterar vi inte, svarar Anders Fogel som representerar Geely i Sverige..

Vilka tillverkningsvolymer som Geely tänker sig vill han inte heller gå in på.

Däremot ser vi en enorm potentiell volym på den kinesiska marknaden och även en höjd nivå på de västeuropeiska och amerikanska marknaderna.

TT: Har de Volvoanställda anledning att fira julen lugnare efter dagens besked?

Det hoppas jag verkligen. Volvo kommer att drivas väldigt självständigt, svarar Anders Fogel. Vad Geely ser hos Volvo är en fantastisk leverantör av premium brand-bilar i västvärlden. Volvo kan tillföra en massa kompetens till Geely. Vad Geely tillför är en finansiell struktur som kan göra Volvo ännu starkare och öppna vissa dörrar till den kinesiska marknaden.

Dagens överenskommelse om Volvo Personvagnar mellan Geely och den amerikanska ägaren, biljätten Ford, gäller de kommersiella villkoren som rör immateriella rättigheter (IP), investeringar/investeringsprogram, produktionsplaner och hantering av varumärket.

Hur de känsliga IP-frågorna är lösta, skisserar Anders Fogel så här:

Alla sådana rättigheter som ligger inom ramen för Ford kommer i framtiden, om affären går igenom, Volvo få tillgång till för att kunna genomföra sin affärsplan. Rättigheter som ligger inom ramen för Volvo, och som Volvo själva äger, kommer Volvo självklart ha tillgång till men ägarskapet hamnar under Geely.