Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geely värjer sig mot kopiering

Inför att kinesiska Geely Group, moderbolag till Geely Automobile, planerar att köpa Volvo Personvagnar har både underleverantörer och facken uttryckt oro för att Volvos teknik riskerar att kopieras. Det skulle kunna leda till att Volvo inte får tillgång till underleverantörernas senaste innovationer.

Titta vad vi kan göra själva. Vi kopierar inte, säger Frank Zhao, chef över Geelys forsknings- och utvecklingscentrum.

I mötet med svensk press vill han slå sönder alla farhågor om kopiering.

Även Geely har anklagats för designstöld. På bilsalongen i Shanghai förra våren visade man en konceptbil i lyxklassen. Kopia på Rolls-Royce flaggskepp Phantom ansåg många.

Det var ingen kopia. Vi hade gjort en bil med ett elegant utseende. Men vi lyssnade på kritikerna. Den bilen kommer aldrig ut på marknaden, säger Frank Zhao, som har studerat och jobbat i Japan, Storbritannien och USA.

I mer än sju år var Frank Zhao chef inom teknisk utveckling på Chrysler i USA. 2004 ville han återvända till Kina. Först arbetade han för statligt ägda Brilliance. Sedan lockade Geely och ägaren Li Shufus storslagna planer.

Ett privat företag har större möjligheter att göra mer.

Han är medveten om omvärldens anklagelser mot kinesiska biltillverkare och vill inte att Geely ska dras över samma kam.

Jag hatar kopiering. Vi kan själva, säger Frank Zhao och visar att forskningscentrumet i Linhai, cirka 20 mil söder om Shanghai, har alla delar som behövs för att utveckla bilar från grunden.