Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge mig bättre host-analyser, tack

För att lyckas i skidspåren i Sotji är det tydligen en fördel att ha haft en lång skadeperiod. Fredagens prispall efter 15 kilometer klassiskt bestod av idel ädel rehab-adel i form av Dario Cologna, Johan Olsson och Daniel Richardsson, en trio som inte varit annat än sjuka och skadade den här säsongen.

Tillsammans med den polska guldmedaljören på tio kilometer klassiskt, Justyna Kowalczyk (fraktur i ena foten), och sprint-bronsmedaljören Emil "det kändes som skit hela tiden" Jönsson har de visat att en obruten svit av hundratals träningsdagar utan snörvel och sträckningar inte är nödvändigt för att nå topplaceringar.

Ett diskbråck är dock inget som ger dig någon fördel om du vill ha ett OS-guld i hockey.

Samtidigt som Olsson och Richardsson hyllades för sina comebacker packade Tre Kronors lagkapten Henrik Zetterberg trunken för att flyga hem till USA. Det diskbråck som plågat Zetterberg under vintern hindrar honom från fortsatt spel.

När Henrik Zetterberg uteblev från både träning och lagfotografering på torsdagen riktades strålkastarljuset på lagläkaren Björn Waldebäck. Han konstaterade att Zetterberg hade besvär med en ryggskada, men "behandlades med piller". Waldebäck förklarade också "att vi får ta det dag för dag och se hur han mår i morgon".

På fredagsmorgonen meddelades det dock att Zetterberg knappt hade kunnat röra sig under ett helt dygn, att han inte visste hur han skulle klara flygresan hem på grund av smärtan, att operation troligen väntade i USA och att spel i OS inte var att tänka på. Så mycket var "dag för dag" värt.

Som före detta diskbråckspatient – jag har haft fler diskbråck än Sverige tagit OS-guld i hockey – anade jag oråd när Zetterberg uteblev från träningen och uppgavs knapra farmaceutiskt smågodis.

De piller jag tog då jag hade diskbråck hade ofta en röd varningstriangel på burken, och när jag hade riktigt ont fick jag recept på saker som fick narkotikahundarna på Arlanda att titta misstänksamt på mig. Piller lindrar och dövar, men att spela OS-hockey är inte det doktorn rekommenderar i det läget.

Diskbråck har jag – tyvärr – rätt bra koll på.

Jag har dock ingen aning om hur en lungsäcksinflammation, som Johan Olsson haft, påverkar kroppen, eller vad det innebär att åka skidor utan ett par ledband som Daniel Richardsson.

Å andra sidan verkar ingen annan veta det heller.

I TV3:s studio, och vid rinkar och skidspår, intervjuas vallningsexperter och meteorologer, tränare och lagkamrater, familjemedlemmar och vänner, samt en drös mer eller mindre kvalificerade expertkommentatorer. Statistik analyseras, taktik ifrågasätts och domslut kritiseras.

Men när det gäller läkarutlåtanden, då nöjer sig alla med den officiella bulletinen. "Jaha, dag för dag, säger du? Ja, men då litar vi väl på det." För lagläkare har ju aldrig mörkat skador förr…

Varför har inte TV3 medicinsk personal i studion som kan dechiffrera uttalanden som "dag för dag", "känningar" och "lättare mjukdelsskada"? En av mina sjukgymnaster kunde se på hundra meters håll om jag hade en bra eller dålig dag då jag rehabtränade efter en diskbråcksoperation. Idrottsmedicinare kan sina saker, så varför inte ta bort ett par så kallade experter från studion och plocka in folk som faktiskt kan analysera våra olympieras haltande gång, hostattacker och rinnande näsor.

Integritetskränkande?

Med tanke på att bilder twittras ut från omklädningsrum, utpumpade skidåkare får kameror uppkörda i ansiktet när de är på väg att kasta upp frukostgröten och reportrar jagar sina intervjuoffer halvvägs in till dopingkontrollanten, känns det som om den gränsen är passerad för länge sen.

Olyckligast i OS under fredagen: Hela Tre Kronor. Det är sällan man ser ett lag utstråla sådan kollektiv deppighet som efter Henrik Zetterbergs skadebesked.

Lyckligast i OS under fredagen: Kungen, som fick chansen att lappa till sin gudson, kronprins Haakon av Norge, i bakskallen med ett hoprullat tävlingsprogram i samband med 15 kilometer klassiskt. Norge må ha mycket som Sverige inte har – fjordar, oljefonder, dugliga monarker – men Sverige (och Schweiz) regerade i skidspåren på fredagen.