Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ge arbetslösa bättre hjälp"

Arbetsförmedlingen är alldeles för ineffektiv. Det drabbar de arbetslösa, företagen och hela samhället.

Det anser Carina Lindfelt, arbetsmarknadschef på Svenskt näringsliv.

Annons

– I dag går sju av tio rekryteringar i Sverige via informella kanaler. Bara 16 procent av de arbetslösa som fått jobb har fått information om jobbet via arbetsförmedlingen, hävdar Carina Lindfelt och Edvard Hamilton.

Att arbetsförmedlingen inte når ett bättre resultat beror, menar de, bland annat på myndighetens otydliga roll med många olika uppgifter, som att upphandla coachföretag.

– Alla begriper att man inte kan upphandla över 900 coachföretag och försöka ha uppföljning på det sedan, menar Carina Lindfelt.

Hon anser också att arbetsförmedlingen med 13 000 anställda och en omsättning på 70 miljarder kronor är väldigt ineffektiv.

– Titta på Trygghetsrådet och Trygghetsstiftelsen, som hjälper uppsagda tjänstemän respektive kollektivanställda. Där får 80–90 procent ett nytt jobb, i regel inom 5–6 månader. Och de lyckas även med personer som har handikapp. Det handlar inte om resurser, utan om hur man jobbar.

Hon anser förstås att externa aktörer behövs.

– Men låt någon annan än sköta dem. Arbetsförmedlingen ska fokusera på att förmedla jobb och se till att varje arbetslös får rätt hjälp. För att nå dit måste deras kontakter med arbetsgivarna bli mycket bättre.

Mer läsning

Annons