Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebocken brann upp

Annons

Gävlebocken stod i lågor i morse. På bilder från webbkamerorna utanför den världsberömda skapelsen kunde man se kraftig rök och ett svartbränt bockskelett. Enligt polisen har en okänd gärningsman tänt på.

Bockkommitténs presstaleskvinna Anna Östman säger, när TT berättar nyheten för henne, att det är jättetråkigt att bocken brunnit.

TT: Men är det inte nästan så att bocken får mer reklam när den brinner upp?

Någon misstänkt gärningsman hade inte gripits vid halv fem-tiden på morgonen. Men poliser var då på Slottstorget där Gävles 13 meter höga stolthet förlorat all halm i branden.

Senast i går natt var det någon som försökte att tända eld på julbocken. Då ingrep en person och räddade skapelsen, som i år inte varit behandlad med flamskyddsmedel. Bara en liten bit av de sammanlagt 79,5 meter röda banden brann då. Men i lördagens brand gick alltså såväl banden samt 1,3 ton halm upp i rök.

Ända sedan 1966 har det varit en tradition i Gävle att bygga upp en stor halmbock på Slottstorget i december. Men redan på nyårsnatten samma år inleddes även en annan tradition - att bränna ner julbocken.

Under årens lopp har bocken blivit nerbränd ett stort antal gånger. Den har också blivit sönderslagen och 1976 körde en raggarbil sönder bocken.

Men de senaste åren har den klarat sig. En väsentlig förklaring till det är att julbocken varit impregnerad med flamskyddsmedel.

Fast i år stack de ansvariga för halmbocken ut hakan och beslutade att bocken inte skulle få ett sådant brandskydd. Orsaken är att bocken blev för ful när den var impregnerad.

Även flera av Gävlebockens många kusiner runt om i landet har råkat illa ut i år. Till exempel har det brunnit julbockar i värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland.

Mer läsning

Annons