Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gav läkemedel till fel patient – händelsen lex-Maria anmäls

En undersköterska gav läkemedel till fel patient på Örnsköldsviks sjukhus i juni 2017, enligt en lex-Maria anmälan. Då läkemedlet har en risk för allvarliga biverkningar var patienten tvungen att övervakas i över ett dygn.

En patient blev inlagd på kirurgavdelningen på Örnsköldsviks sjukhus i juni 2017. På avdelningen blev personen placerad i en tvåbäddssal, där en tidigare patient hade legat.

Sjuksköterskan ordinerade läkemedel till den patient som tidigare vårdades i salen, men undersköterskan, som delade ut medicinen, råkade ge den till den nya patienten istället.

När misstaget upptäcktes fick patienten behandling för att förhindra förgiftning då läkemedlet hade risk för allvarliga biverkningar. Efter tretton timmar observation kunde patienten skrivas ut utan besvär eller symtom.

Nu har landstinget gjort en lex-Maria anmälan då händelsen hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.