Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsförsäljning hotar Systembolagets monopol

I en insändare på Allehanda.se den 22/12 med rubriken ”Dubbelmoral slår mot gårdsnära i Västernorrland” skriver Lena Asplund och Eva Lohman att det är olyckligt att socialminister Gabriel Wikström stängt dörren för gårdsförsäljning av alkohol.

För det första vill vi understryka att IOGT-NTO är mycket positiva till gårdsförsäljning av andra produkter som respektive gård odlar. Sverige och Västernorrland gynnas av många entreprenörer och en aktiv landsbygd. Om gårdsförsäljning av alkohol skulle kunna begränsas till bara denna del är ju frågan av mindre art. Men enligt de förhandsbesked som lämnats skulle gårdsförsäljning av alkohol äventyra Systembolaget.

Gårdsförsäljning av alkohol strider mot EU-rätten, detta har två statliga utredningar konstaterat, och det hävdar även kommissionen när det gäller försäljning av gårdslikörer i Finland.

Gårdsförsäljningsutredningen konstaterar”: Gårdsförsäljning kan inte begränsas till alkoholdrycker som har tillverkats på den egna gården i Sverige. En ordning där gårdsförsäljning av alkoholdrycker förbehålls inhemskt producerade alkoholdrycker och hindrar utländskt producerade alkoholdrycker från att på samma villkor nå den svenska konsumentmarknaden. En sådan ordning innebär i vart fall ett indirekt gynnande av inhemska alkoholdrycker framför utländska sådana och därmed en faktisk diskriminering av utländska produkter.”

”Följaktligen kan man, om Sverige skulle tillåta gårdsförsäljning utan att samtidigt avveckla Systembolaget, utgå från att de skulle uppmärksammas av Europeiska Kommissionen och det är mycket osäkert, hur man skulle ställa sig. Även om gårdsförsäljning kan accepteras i Finland, är de inskränkningar som gäller där sådana att de svårligen skulle kunna tillämpas i Sverige.”

Lena Asplund och Eva Lohman, anhängare av gårdsförsäljning, verkar vara beredda att ta risken att hota Systembolaget, vilket inte vi är. När det gäller Finland hade de ju gårdsförsäljning före sitt inträde i EU, vilket är den stora skillnaden.

En som ändrat uppfattning i denna fråga och stöder socialministern och IOGT-NTO är Systembolagets ordförande Kenneth Bengtsson.

Systembolagets ordförande ansåg tidigare att gårdsförsäljning av alkohol var en obetydlig fråga. Nu vet han att han hade fel. Han vill därför att Systembolaget satsar på att höja kunskapsnivån hos allmänheten. Jag citerar Kenneth Bengtsson i en intervju i tidningen Accent:

”Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag sagt att gårdsförsäljning av alkohol är en icke-fråga. I dag vet jag att det är ett hot mot monopolet. Några naiva centerpartister tror säkert att det kan bidra till en levande landsbygd precis som gårdsförsäljning av kött och grönsaker, men andra ser det som en möjlighet att komma åt monopolet. Det kan vara början till slutet”.

Nu ser vi att det inte bara är centerpartister som arbetar för gårdsförsäljning av alkohol, utan här i Västernorrland är våra moderata riksdagsledamöter ivriga påhejare.

Några frågor till Lena och Eva:

* Är ni beredda att riskera Systembolagets monopol för att införa gårdsförsäljning?

* Vad är er uppfattning om Systembolagets inverkan på totaltkonsumtionen av alkohol?

För oss i IOGT-NTO är folkhälsan och en begränsning av alkoholkonsumtionen viktigare, än att laborera med gårdsförsäljning av alkohol.

Olle Häggström

IOGT-NTO Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel