Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gardell: "Det ska bli spännande att återvända till Örnsköldsvik"

Jonas Gardell är turnéaktuell med showen "Mitt enda liv" och i höst gästas Fjällräven.
– Det ska bli spännande att återvända till Örnsköldsvik. Där har jag har en revansch att utkräva.

Annons

Den hyllade föreställningen "Mitt enda liv" hade premiär på Maximteatern i Stockholm år 2013. En utsåld säsong blev två och tre. I början av 2015 stod det klart att showen ska ut på turné och Allehanda Nöje avslöjade att den 14 november gästas Örnsköldsvik.

När undertecknad reporter får en pratstund med Gardell betonar han direkt att han vill ha revansch i Örnsköldsvik, efter en misslyckad show på Folkan.

– När jag var i Örnsköldsvik senast med en show, jag tror det var 1994, var det spritföreställning i lokalen och vissa i publiken blev så fulla att vi fick avbryta föreställningen. Det stod i lokalpressen, det måste ha varit i Örnsköldsvik Allehanda, att Örnsköldsviksborna fick skämmas. Det ska bli underbart att återvända och vi får hoppas att publiken inte är fullt lika fulla i höst.

Påkostade "Mitt enda liv" har kallats Gardells maffigaste show och en hejdundrande hyllning till livet. Utöver Gardell deltar orkester, sångare, kör och dansare.

– Showen är ett lyckopiller. Den är generös, rolig och tänkvärd. Vissa har sett den fyra–fem gånger.

Mångfacetterade Gardell har ett par bra år att se tillbaka på. De senaste åren har han prisats på Kristallen-galan, blivit utsedd till årets svensk 2012 och fått Bellmanpriset och Lisebergsapplåden. Boken och tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar", samt showerna "Livet är en schlager" och "Mitt enda liv" har gjort att Gardell hyllas unisont.

– Det har varit omtumlande år. Allt började med "Torka aldrig tårar" 2012, det var som en raket som tog av då. Den romantrilogin är ett oerhört viktigt verk för mig, då jag berättar om vänner som dött.

Även om det är trevligt att titta bakåt vill Gardell alltid se framåt. Just nu jobbas det på en radiopjäs för BBC vid namn "Wild is the wind", men även på en ny tv-serie som ska följa upp "Torka aldrig tårar".

– Det är ett stort och allvarligt drama. Allt är dock fortfarande i sin linda och jag har bara lämnat in ett grovmanus. Så jag kan inte säga så mycket mer om det.

Debattören Gardell står just nu även i fokus för en artikel på GT Kultur som handlar om Sverigedemokraternas framgångar och opinionsundersökningen i vilken SD blev största parti. Artikeln har fått stor spridning på sociala medier.

– Jag är oerhört tacksam över att jag kan beröra med mina texter. Denna artikel är en sorts tröstartikel och vidrör den frustration som folk känner till den fientlighet och ickeempati som tycks öka. Den handlar även om att det faktiskt kan bli bra på slutet och att det inte var bättre förr.

– Hur kul var det exempelvis att vara homosexuell eller kvinna på 70-talet?