Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garantier mot dödsstraff i Kongo

Annons

Norrmännen Joshua French och Tjostolv Moland har fått garantier av Kongo-Kinshasas utrikesminister om att dödsdomarna mot dem inte verkställs.

Det är utrikesminister Jonas Gahr Störe som uppger att han i samtal med sin kollega Alexis Thambwe Mwamba fått sådana garantier samt en försäkran om att ett eventuellt överklagande kommer att behandlas i huvudstaden Kinshasa av landets högsta domstol.

Han har kategoriskt garanterat att det (verkställandet av dödsdomarna) inte kommer att ske. Det råder moratorium för dödsstraff i Kongo, säger Störe.

Norrmännens norske advokat Morten Furuholmen riktade på fredagen skarp kritik mot Störe för att denne inte gjort mer politik av frågan.

Det är absurt att Kongo ostört får bedriva massiva brott mot de mänskliga rättigheterna. Om inte Kongo utsätts för massiva påtryckningar så tror jag inte att utslaget blir på något annat sätt i högsta domstolen, sade Furuholmen.