Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammelmärka stå sä!

Reflektion på moderaten Bodil Sidéns insändare om sex timmars arbetsdag på Allehanda.se den 16/7. Först måste jag tacka dig Bodil för att du uppmärksammade händelsen där Jonas Sjöstedt besökte företaget Brath AB i Örnsköldsvik. Det är värt att uppmärksammas.

Visst har du rätt i att det har ett relativt stort nyhetsvärde, men syftet var i första hand att lyssna in ägarnas och de anställdas syn på hur de upplever att jobba sex timmar per dag med heltidslön. Min tolkning av vd:n Maria Bråths syn, är att de anställda troligtvis mår bättre, får bättre med tid att ordna livspusslet, utan att behöva känna dåligt samvete och även kan känna sig till freds med insatsen både på och utanför arbetet.

”Det går väl bra när ett företag kan fakturera 1 200-1 500 kronor i timmen, att gå ner till sex timmars arbetsdag”, har jag hört folk säga. Visst är det så, men de anställda som sliter känner sällan av annat än sin egen arbetsbelastning, när kroppen börjar säga ifrån och värken kommer.

När innertaksskruvningen för byggnadsarbetaren börjar kännas i molvärkande axlar och när ryggen hugger för sköterskan på boendet efter hundratals tunga lyft i svåra ställningar, då är det svår att förstå varför vissa får jobba häcken av sig när andra inte kommer in på arbetsmarknaden.

När beslut om åtta timmars arbetsdag togs 1919 (snart 100 år sedan!), skrek redan då högern i högan sky, och menade att produktiviteten skulle minska bland företagen. Produktiviteten steg och högerns domedagsprofetia kom på skam än en gång.

Högern var också de som stred stenhårt för att hålla kvinnorna borta från valurnorna, så det känns väldigt konstigt när företrädare för högern nu basunerar ut sin tillbedjan till feminismen. Populism är kanske överord, men det luktar lite unket...!

Det både Bodil Sidén och massmedia missade vid Jonas Sjöstedts besök härförleden, var att vi i Vänsterpartiet Örnsköldsvik budgeterat för och kommer att motionera om test med sex timmars arbetsdag inom Örnsköldsviks kommun. Exempelvis kan en avdelning med cirka 14-16 anställda på ett äldreboende få testa på hur det skulle fungera att jobba sex timmar per dag.

År två vill vi öka på till ytterligare en avdelning. Allt för att dela på de arbetsuppgifter vi har i vårt fina samhälle, så att flera ska orka jobba tills man väljer att gå i pension och ha råd med det utan att behöva gå till sociala. Vi vill gärna att försöket studeras av forskare från något universitet för att se om eventuella effekter kan påvisas.

Bakåtsträvare och pessimister har funnits i alla tider, men vi i Vänsterpartiet vill se ett samhälle där alla som allt eftersom går i pension ska kunna gå in i nästa fas efter arbetslivet, med hälsan i behåll. Det är vi alla värda!

Vill du också detta: Rösta på Vänsterpartiet i september!

Göran Wåhlstedth

Ordf. Vänsterpartiet Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel