Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt möter nytt ovanför regnbågen

Annons

Boken skrevs år 1900. Judy Garland fick sitt stora genombrott som Dorothy i filmen från 1939. Den tidlösa historien har senare resulterat i både hyllade musikaler och biofilmer. Nu är tiden inne för en svensk musikalversion av "Trollkarlen från Oz".

Det är återigen dags att bege sig till Oz, landet ovan regnbågen. När musikalen - som innan den ger sig ut på rikstäckande turné - har premiär den 3 november på Maximteatern i Stockholm är berättelsen den samma som i Frank Baums klassiker från 1900. Dorothy blir bortsvept av en tornado till landet Oz där hon bland annat möter en högst omagisk trollkarl, ett fegt lejon, en vig fågelskrämma och den osannolikt stela Plåtis.

Nyskriven musik

Att föreställningen ligger i gränslandet mellan klassiskt och modernt är tydligt. Bortsett från scenografin och de uppseendeväckande kostymerna så är även musiken helt nyskriven. Det blir ingen remake av Judy Garlands "Over the rainbow", utan alla låtar framförs på svenska och i helt ny tappning.

Det är en musikal som ligger i tiden. Historien är fortfarande densamma, men vi har tagit ut svängarna lite med färgsprakande scenografi och häftiga kostymer, säger Stina Eriksson som spelar den dagdrömmande flickan Dorothy.

Drömroll för en trollkarl

Tobias "Tobbe Trollkarl" Blom får i sin första stora teaterroll som den knasiga, uppblåsta och stundtals elaka trollkarlen spinna vidare på sin redan magiska ådra.

Jag ser det här som min drömroll. Normalt är jag den snälla trollkarlen som får barnen att skratta, så det är verkligen roligt att få göra raka motsatsen. Det är kul att få vara lite elak och dryg, säger han.

Inte bara för barn

Någon annan som gjort sig känd för att gå hem hos de lite yngre är Marko "Markoolio" Lehtosalo. Bortsett från sin musikkarriär har han tidigare medverkat i familjeföreställningen "Karlsson på taket". Men i stället för att gestalta "en lagom tjock och vacker man i sina bästa år" med propeller på ryggen spelar han nu det fega lejonet.

Jag har inget behov att göra djupa roller på Dramaten, utan jag tycker att det är så roligt att få göra saker som riktar sig mer till barn, säger Marko Lehtosalo.

Kim Sulocki, som spelar den stela plåtgubben Plåtis och Robert Rydberg som gör rollen som fågelskrämman menar båda att musikalen inte bara riktar sig till barn.

Visst är det betoning på barn, men inte bara. Vissa skämt går lite över barnens huvud och riktas mer till de vuxna, säger Kim Sulocki. Ja, flera föräldrar kommer garanterat att gå på föreställningen för sina barns skull, men själva upptäcka att det faktiskt är en väldigt rolig produktion, instämmer Robert Rydberg.

Mer läsning

Annons