Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla fordon i fokus

Annons

Gamla fordon gömmer intressanta historier. Det fick medlemmarna i Högakustensektionen i Norrlands motorhistoriker bli påminda om när den uppskattade bildföreläsaren Örjan Leek nyligen gästade sektionens årsmöte.

- Fordon är ett av mina stora intressen och det är jätteroligt att träffa likasinnade, säger Örjan Leek.

I bagaget hade han drygt 150 bilder på fordon blandat på två, tre, fyra och sex hjul.

- Jag växte upp i en liten by i västra Medelpad. Pappa hade taxirörelse och BP-mack. Mamma hade ICA-butik och Post. Så klart man påverkades av den miljön, berättade Örjan som visade bilder på pappas bilar från tidiga uppväxtåren på 1950-talet.

Men kvällen handlade annars mest om gamla bilder på allehanda fordon som trafikerat Ådalens vägar. Det var medlemmen Gunnar Edholm i Rö som kom på idén att bjuda in Leek som äger en unik bildsamling från förra seklet.

Bilden på legendariske nasaren ”Sill-Pelle” från Salsåker på cykel blev starten på en livfull diskussion.

En annan när Ford (Automobilcentralen Härnösand) hade provkörning i fruktade Oringebacken norr i Härnösand någon gång för 100 år sedan.

Torvald Forsman som driver Lunde bilmuseum berättade att det går historier om att Fords T-fordar tvingades backa för att ta sig upp snörika vintrar i Oringen på grund av att bensintanken saknade bränslepump.

- Det var självtryck från tanken till förgasaren och för att ta sig fram måste man backa när det var längre motlut, berättade Torvald Forsman, nyvald ordförande i sektionen.

Örjan Leek var nöjd med kvällen.

- Nu har jag fått svar på många frågor som jag har funderat över, sade Örjan själv efter kvällen.

Årsmötet var förlagt till Stenskolan i Bollsta. HK-sektionen har drygt 100 medlemmar.

HK-sektionen träffas en gång i månaden. På programmet står också genomförande av veteranbilsrally och ansvaret att besikta veteranfordon för att kunna åtnjuta den attraktiva veteranbilsförsäkringen.

- Snittåldern är nog en bit över 70 år. Vi tar gärna emot yngre medlemmar, säger Paul Jonsson, sekreterare i HK-sektionen.

Intresset för veteranfordon är stort i Ådalen där det finns fyra kommersiella museer och två mindre. Det är helt unik i Sverige på en så liten yta.

Nyblivne pensionären Torvald Forsman ägnar nu tiden åt att driva sitt skötebarn Lunde bilmuseum och att hinna med veteranbilsrallyn.

- Nu väntar ett vinterrally i Skellefteå, slutar Torvald Forsman som drivit Ådalens bildemontering.

Ola Thelberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel