Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabrielsson om ny bok: "Rent förtal"

Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson går till hård attack mot Kurdo Baksi för att han i sin nya bok "Min vän Stieg Larsson" skriver att Larsson inte skötte sitt arbete som journalist korrekt. Till SVT:s "Kulturnyheterna" säger hon att uppgifterna om att Stieg Larsson brast i objektivitet samt intervjuade sig själv och sina kompisar under sin tid på TT "är rent förtal".

Jag har reagerat på att Kurdo försöker göra ett karaktärsmord på Stieg som journalist och säga att han var oseriös, fibblade med fakta, inte var objektiv - att han kort sagt inte gjorde sitt jobb vare sig på TT eller Expo. Jag vill bara säga att det här är inte sant, säger Eva Gabrielsson till SVT.

Även journalisten Kenneth Ahlborn, som var Stieg Larssons chef på TT, ställer sig frågande till Kurdo Baksis skildring av "Millennium"-författaren:

Nu när Kurdo Baksi gör en så stor poäng och ägnar så mycket plats åt Stiegs arbete här på TT, så finns det ändå gränser. Påståendet att Stieg kunde kuppa ut tendentiös, klandervärd journalistik på TT:s linje är så bisarrt. Så går det inte till på TT och sådan var inte Stieg, säger han till SVT.

Kurdo Baksi säger till SVT att han absolut inte ljuger om Stieg Larsson, men tillbakavisar samtidigt att han sagt att Larsson var en dålig journalist.

Men han var inte heller en väldigt, väldigt bra journalist. Han var en medioker journalist och det tycker jag att vi alla kan vara överens om, säger han till "Kulturnyheterna".

Kurdo Baksi säger också att han kan visa konkreta exempel på när Stieg Larsson ska ha intervjuat sig själv i sitt arbete som journalist.