Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå inte på moderatbluffen om utanförskapet igen

Vad har en kille som är hemma fyra dagar med influensa, en mamma som stannat hemma från jobbet med sin snuviga treåring i två dagar och en kvinna som varit arbetslös i sju år gemensamt?

Jo de är, enligt det moderata sättet att se på verkligheten, ”utanför” samhällsgemenskapen i och med att de får ersättning från social- eller arbetslöshetsförsäkringssystemen. Fast i ett förlamande utanförskap.

Känns det verkligen helt logiskt?

Kanske tänker du nu, ”Men killen med influensa är ju tillbaka på jobbet nästa vecka”. Jepp - och den vabbande mamman är säkert tillbaka redan imorgon. Den långtidsarbetslösa kvinnan däremot sitter där hon sitter. Det är väl inte riktigt samma sak?

Ska samhället rikta sina krafter på att hjälpa tillbaka någon till arbetsmarknaden så är det förstås på den långtidsarbetslösa – och andra ofrivilligt osysselsatta som förtidspensionärer och långtidssjukskrivna – de ska fokusera.

Detta förstår alla, även Moderaterna. Men det ser inte lika slagkraftigt ut i debatten som att anklaga den rödgröna regeringen för att nonchalera ett ”utanförskap” som omfattar över en miljon svenskar, som moderatledaren Anna Kinberg Batra hävdade i partiledardebatten i söndags.

Det finns helt enkelt inte en miljon svenskar i ”utanförskap”. Det finns däremot hundratusentals svenskar som behöver mer stöd än i dag för att komma tillbaka till arbetsmarknaden genom rehabilitering, vidareutbildning eller omskolning. Men för dessa har Moderaterna bara ett svar: sänkta ersättningsnivåer i ersättningssystemen.

Moderaterna vill också återinföra stupstocken i sjukförsäkringen och kasta ut den som inte lyckats bli frisk inom tidsramarna, ur ersättningssystemet. Får de ingen ersättning räknas de nämligen med det moderata sättet att räkna inte längre in i ”utanförskapet”.

Och där ligger pudelns kärna: Moderaterna är bara intresserade av att hålla nere kostnaderna för social- och arbetslöshetsförsäkringarna, inte hjälpa sjuka och arbetslösa som omfattas av dem.