Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

G77: Utkast hotar Köpenhamnsmöte

Formuleringarna i det läckta danska utkastet till slutdokument hotar hela Köpenhamnsmötet, hävdar utvecklingsländernas sammanslutning G77.

Danske statsministern förnekar att något sådant dokument existerar.

G77:s medlemmar kommer inte att lämna förhandlingarna vid denna sena timma, för vi har inte råd med ett misslyckande i Köpenhamn. Men vi kommer inte att skriva under ett orättvist avtal. Vi kan inte acceptera ett avtal som dömer 80 procent av världens folk till fortsatt lidande och orättvisa, säger till AFP Lumumba Stanislas Dia Pin, som leder den sudanesiska delegationen och därmed innehar ordförandeposten i G77.

Texten i dokumentet, som i tisdags läcktes till brittiska tidningen The Guardian, kritiseras hårt av gruppen där snabbväxande länder som Kina och Indien samsas med en rad extremt fattiga länder.

Kina och Indien har sedan länge varit kritiska till förslag som ställer högre krav på dem än på de allra fattigaste länderna, inslag som skymtar i det läckta dokumentet.

Där talas exempelvis om ett ännu inte specificerat årtal för när ländernas utsläpp ska börja minska.

Det är för tidigt att tala om ett toppår för utvecklingsländer, säger Kinas delegat i förhandlingarna, Su Wei.

Utkastet säger heller inget om att Kyotoprotokollet, som formellt gäller till 2012, ska fortsätta vara i kraft även om ett nytt avtal ingås i Köpenhamn. En särskilt känslig punkt för Kina och Indien eftersom Kyoto inte ställer högre krav på dem än på de allra fattigaste länderna.

Samtidigt förnekade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen redan i förra veckan att något utkast till slutdokument existerar.

Nej, så kan man inte uttrycka det. Vi konsulterar självfallet en rad länder och är mycket noga med att vår roll inte är att ta tillvara en särskild grupps synpunkter.

Efter läckan i tisdags förnekade också det danska klimat- och energidepartementet dokumentets påstådda status. "I en process som denna cirkulerar en mängd arbetspapper," skriver departementet.

EU har lovat att minska sina koldioxidutsläpp med 30 i stället för 20 procent om andra industriländer gör liknande åtaganden, en utveckling som miljöminister Andreas Carlgren (C) i tisdags bedömde som trolig redan under toppmötet i Köpenhamn.

Men frågan är vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att EU ska vara beredd att öka insatsen.

Det kan komma att behövas ett extra miljöministermöte i Köpenhamn, eller till och med ett extra Europeiskt råd, för att avgöra om det är ett tillräckligt ambitiöst avtal, säger en EU-diplomat i Bryssel.

Datumet som diskuteras för det extra EU-toppmötet i Köpenhamn är den 17 december, alltså alldeles i slutskedet av förhandlingarna.

EU-ledarna får också tillfälle att diskutera saken på torsdagens och fredagens ordinarie EU-toppmöte i Bryssel. På senaste tid har uppslutningen för en uppgradering till 30 procent börjat krackelera. Polen anser att det i vart fall inte finns förutsättningar att minska med mer än 20 procent som förhandlingsläget ser ut just nu. Och även om det skulle bli en ambitiös politisk överenskommelse i Köpenhamn anser Polen att beslutet om 30 procent måste vänta till nästa år. Först måste EU-kommissionen göra en utvärdering av konsekvenserna och presentera den för EU-toppmötet i mars.