Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

G4S – brott lönar sig

G4S, ett säkerhetsföretag, är kända för att göra profit på att bryta mot mänskliga rättigheter. Ändå belönas de med nya kontrakt i Sverige.

Annons

Inför OS i Storbritannien misslyckades G4S med att leva upp till sitt avtal och utbilda tillräckligt många säkerhetsvakter. Det blev en politisk skandal som hamnade på regeringens bord. Men en mycket större skandal är att Storbritannien anlitat G4S som har gjort sig kända för att bryta mot internationell humanitär lag och mänskliga rättigheter.


Efter långa hungerstrejker släpptes nyligen palestinska fångar från det som Israel kallar för administrativt förvar. En av dem var Mahmoud Sarsak, spelare i det palestinska fotbollslandslaget. Han greps på väg till fotbollsträning och satt fängslad i tre år utan varken rättegång eller ens misstanke om brott. I april hölls 4610 palestinier i Israeliskt fängelse. Av dem var 203 barn, 27 parlamentsledamöter och 322 hade varken fått rättegång eller åtal.

I fängelset kommer många palestinska fångar i kontakt med G4S. De förser fängelserna Ketziot, Megiddo och Ofer, som ligger på ockuperad palestinska mark, med vakter och utrustning. I förvaren Kishion och Moskobiyyeh pågår systematisk tortyr av fångar, också barnen, enligt mänskliga rättighetsorganisationer. I dessa förvar används utrustning från G4S.

Den mur som Israel har byggt på ockuperad palestinsk mark är enligt FN ett brott mot internationell humanitär lag. Varje morgon tvingas palestinier köa i timmar vid checkpoints för att ta sig till jobbet. När de står i köerna blir de filmade med G4S övervakningskameror.

Också i illegala bosättningar, som byggts på ockuperad mark, finns G4S säkerhetsvakter i affärer och butiker. Att G4S bryter mot internationell rätt är ingen nyhet, redan för tio år sedan meddelade företagsledningen att de planerade att dra sig ur kontrakt som inte är föreliga med företagets policy.

Idag, tio år senare, kan man läsa på G4S hemsida att deras mål är att vara the Good guys. I en lång rapport om företagets samhällsansvar, CSR, skriver VD Nick Buckles med fina ord om att G4S bara ska ha positiv inverkan på världen. I rapporten nämns mänskliga rättigheter 58 gånger. Men inte med ett ord berättar de om G4S verksamheter på ockuperad palestinsk mark. Nick Buckles har gett hyckleriet ett ansikte.

I Sverige är G4S det näst största säkerhetsföretaget. De får förtroendet att vakta förskolor, industrilokaler, sjukhus, butiker, kommunhus och även riksdagen. Att G4S på detta sätt belönas av företag och demokratiska institutioner är skamligt.

I april beslutade Europaparlamentet att inte förlänga kontraktet med G4S på grund av deras brott mot folkrätten. Nu är det dags att också företagare och politiker i Sverige på alla nivåer tar sitt ansvar och står upp för människovärdet. Inga avtal med G4S bör skrivas eller förlängas så länge de fortsätter göra profit på brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag.