Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fysisk aktivitet ger ökat välbefinnande hos Linblommor

Gemenskap är en viktig del inom Odd Fellow. Det hör till våra grundläggande behov att få uppleva vänskap och gemenskap. Att vara en del av något som man delar med andra. Odd Fellow Orden är ett fantastiskt exempel på att detta stämmer. Många av våra medlemmar blir också oftast kvar i vår Orden hela livet.

Annons

Fysisk aktivitet är också ett sätt att bygga och utvecklas tillsammans, vilket gav anledning för Rebeckalogen nr 32 Linblommans TMU-utskott att inbjuda till dagträff Rebecka.

Dels till en stund av gemenskap men också med en föreläsning om ”Fysisk träning för alla”, av fysioterapeut Hanna Själin. På ett mycket intressant sätt informerar Hanna oss om det ökade välbefinnandet som infinner sig vid planerad och strukturerad fysisk aktivitet.

Den generella rekommendationen av fysisk aktivitet är cirka 150 minuter per vecka. Vi kan förebygga många sjukdomstillstånd genom fysisk träning och idag är fysisk träning en stor del av behandlingen av många sjukdomar, till exempel artros, hjärt- kärlsjukdom, diabetes och depression.

I dag vet vi också att alla behöver träna och äldre får lika god effekt av träning som yngre får. Och den bästa träningen är den som blir av.

Fysioterapeut Hanna Själin uppmärksammar oss också om betydelsen av att vi ska tänka på vad vi äter. Det är viktigt med två lagade mål mat om dagen utifrån tallriksmodellen. Behovet av fett och protein ökar med åldern.

Hanna avslutar sin föreläsning med att ge oss några exempel på uppvärmning, rörelseövningar, styrkeövningar och balansövningar.

Efter detta trevliga och intressanta föredrag samlas vi till en god lunch. Hela dagen känns lyckad och vi är rörande överens om att det blir en fortsättning av ”Dagträff Rebecka.”

Vid min promenad hemåt möter jag vitsippor som dansar fram mellan träden i lövdungarna och det doftar grönt och syrligt från de nyutsprungna björkarna. Sommaren är nära och det känns stimulerande med den fysiska aktiviteten.

Inger Nordvall

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons