Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrverkerier en plåga

När blandraskillen Rufus hör smällar börjar han skaka, tungan hänger ut, saliven rinner och han springer och försöker gömma sig.

Han är en av alla hundar som lider under nyår.

Vi träffar Rufus, matte Ruth Solax och barnbarnet Tua på distriktsveterinärstationen i Örnsköldsvik. Ruth ska för första gången prova att ge Rufus lugnande för att göra nyår lättare och då krävs det först en veterinärundersökning.

– Rufus är så trygg och glad annars så det är hemskt att se hur rädd han blir när det smäller, han bara skakar och blir nästan okontaktbar, säger Ruth.

Rufus är en shih tzu/lhasa apso som snart blir sex år, rädslan för smällar började när han var tre år.

– Innan dess var han inte rädd, men då var det någon som sköt en raket alldeles nära honom vid sista april och sedan dess är han livrädd, berättar Ruth.

Och efter det så är det inte bara för raketer och smällare han är rädd utan även andra höga ljud som exempelvis åska eller liknande. Ruth såg på tv nyligen att det fanns en cd med ljud man kunde träna hunden med, och ett speciellt halsband som ska få dem lugnare. Det vill hon försöka med Rufus, men det hinns inte till detta nyår så nu vill hon prova att ge honom lugnande. Därför har hon bokad tid för konsultation med veterinär Sarah Jensen.

– Det bästa man kan göra är att träna bort rädslan, säger Sara Jensen, veterinär från Danmark men verksam i Örnsköldsvik.

– Men nu är det så nära inpå nyår så man kan inte börja nu utan nu får vi åtgärda det här först och sen kan du börja träna.

Sarah Jensen berättar att det lugnande man ger kan ha en hel del biverkningar och att det därför är noga med en hälsokontroll av hunden innan det skrivs ut.

– Den medicin man ger är gjord för människor med psykiska problem och om hunden inte är helt frisk så kan den ge biverkningar, säger Sarah innan hon påbörjar undersökningen av Rufus.

Under tiden att hon kollar tempen, slemhinnor, puls, ögon, lyssnar på hjärta och annat, så ställer Sarah en hel del frågor till Ruth om Rufus. Allt för att bilda sig en uppfattning om hundens hälsotillstånd.

När undersökningen är klar så visar det sig att Rufus är helt pigg och kry så Sarah skriver ut medicinen, med en hel del instruktioner till Ruth.

– Ger man den här medicinen så får man inte lämna hunden ensam, man måste vara med hunden.

– Det är viktigt att du sedan börjar träna honom i att klara av ljuden, inte direkt efter nyår, men ett tag efteråt, säger Sarah.

Ruth och Tua Solax hoppas nu att Rufus ska kunna vara lugn, även under nyår.