Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrkantiga regler för yrkeschaufförer

Moderata riksdagsledamoten Lena Asplund frågar näringsminister Åsa Torstensson vilka initiativ hon tänker vidta för att undvika rigida regler och ändå tillgodose yrkesförarnas säkerhet.

Lena Asplund understryker att det är bra med reglerad arbetstid men säger att det måste finnas utrymme för viss flexibilitet vid speciella omständigheter och en praktisk tillämpning av regelverket.

Hon exemplifierar de fyrkantiga bestämmelserna med en chaufför som bötfälldes för att han enbart tagit 43 minuters rast istället för lagstadgade 45 minuter. Anledningen till att han lämnade rastplatsen två minuter för tidigt var att han ville ge plats åt en kollega.

Hon beskriver också hur chaufförer kan tvingas stanna för sömn eller avlösning bara ett par mil hemifrån för att körtiden inte ska överskridas.

Yrkeschaufförer ska ha rätt till regelbunden vila och de ska aldrig behöva köra orimligt långa arbetspass men, säger Lena Asplund, det ska inte heller ha negativa konsekvenser för förarna.


INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78