Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra starka kvinnoröster på Sollefteås sommarsalong

Fyra kvinnor. Fyra temperament. Och en konstsalong som jäser som en häxbrygd.
Sommarsalongen i Sollefteå fortsätter att leverera när stafettpinnen tas över av nya konstnärer.

Fyra starka röster möts på Sommarsalong II i Sollefteå – Anneli Nowén, Jonna Jinton, Anita Berg och Katarina Norström, som visar foto, skulptur, digital konst, grafik och verk i blandteknik.

Vid första ögonkastet kan blandningen kännas spretig; den slitna klyschan "här finns något för alla smaker" ligger nära till hands. Men vid en närmare granskning visar det sig vara konst som både utmanar och skaver; det är inte tal om slätstrukna harmonier utan konst som ställer frågor, expanderar, ömsom fräckt, ömsom skirt poetiskt.

Anneli Nowén experimenterar hela tiden med material, former och tekniker; en serie självporträtt utförda som fotopolymergravyrer är oroväckande i sin enkla estetik. Samma ansikte upprepas gång på gång med subtila variationer i färg och svärta; ansiktena är äggformade, inneslutna i sig själva, vilande innanför tjocka vita ramar som i små sarkofager.

Som dödsmasker sjunker de sakta ned i tiden för att glömma och glömmas. Eller tvärtom; kanske är det de fortfarande ofödda som stiger upp ur djupen för att vakna in i existensen.

Grafiken är ett starkt kort, men också verken i blandteknik slår an en distinkt ton; landskap i en vildsint mix av oljefärg, tusch och klarlack möter moderna hällbilder i softpastell eller symboltyngda vädurar på bibeltexter i frakturstil. Anneli Nowén utforskar konsten, nyfiken som en upptäcktsresande på en främmande planet.

– Jag testar hela tiden, kan liksom aldrig bestämma mig för ett material, om jag ska måla, jobba med textil eller grafik eller något annat.

Anita Bergs mångtydiga kvinnoskulptur "She in nature" är ett av utställningens nav. Kroppen knäböjer i levande gräs, avhuggen vid midjan där glaskross bakats in i gränssnittets veck. Huden är överströdd med blanka, lövformade symboler – ett nödtorftigt skylande bladverk eller en vild snippkavalkad, en hyllning till livet eller en kommentar till den förkrossande människosyn där kvinnan systematiskt straffas för sin naturliga sexualitet, sin nedre kroppshalva, sin så ofta osynliggjorda och skamfyllda snippa.

Lika mångtydig är statyn av den åsneörade Midas, den mytologiske kung som inte kunde vidröra något utan att det förvandlades till guld. Här finns också delar av verket Tårar, som tidigare visats bland annat i Härnösand; samtliga skulpturer i utställningen är delar av mer omfattande projekt.

Jonna Jinton och Katarina Norström arbetar båda med fotografier; men där Katarina Norström fångar spelet av ljus och färg så jobbar Jonna Jinton mer med arrangerade och behandlade bilder. Katarina Norström låter bokskogens solskira grönska speglas i virvlande komplexa vattenmönster; Jonna Jinton fotograferar sitt eget eko, en halvgenomskinlig vitklädd gestalt med utslaget hår som springer före ut mot skogen. Själv står hon där med ryggen vänd mot kameran och en prydlig fläta på ryggen.

Katarina Norström fångar ofta ögonblicket i flykten.

– Plötsligt är bilden bara där, när jag kör bil, eller på promenad i skogen. Jag har alltid kameran med mig. Som här, jag var tvungen att vända om och fota innan det fantastiska ljuset försvann, säger hon och pekar på en vintergryning där solen bryter fram genom låga dimbankar över nyfruset vatten.

Jonna Jinton jobbar både med installationer – nej, bilderna av balanserande stenar är inte photoshoppade utan på riktigt – och digitala lager på lager. Naturromantiken finns där, men också mystiken och mytologin.

Måndagens vernissage var välbesökt med ett 70-tal besökare. Sommarsalong II pågår till den 27 juli och följs av en sista och avslutande utställning. Bakom arrangemanget står Sollefteå konstförening med stöd av ABF och Sollefteå kommun.