Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra män döms till fängelse i stora narkotikahärvan

Tre års fängelse. Det blev straffet för huvudmannen i den stora narkotikahärvan med fem åtalade som polisen i Härnösand nystade upp under hösten och vintern. Tre av de inblandade ungdomarna döms till fängelse mellan sex månader och ett år.

Strängast straff får den 30-årige huvudmannen i Härnösand som är den som förvärvat narkotikan och sedan via de medåtalade männen bjudit ut narkotika till försäljning. Han döms av Ångermanlands tingsrätt för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott till tre års fängelse. Den man som agerat som chaufför vid en omfattande transport av narkotikan anses inte ha varit lika delaktig som de andra och döms till villkorlig dom förenat med 100 timmars samhällstjänst. Om fängelse i stället valts som påföljd skulle tre månaders fängelse dömts ut.

– Alla fem har varit delaktiga på olika sätt, men det är en person som haft huvudansvaret, framhöll kammaråklagare Malin Löfgren i tv-intervjun med allehanda.se.

Den, så kallade, huvudmannen, pekas ut som den som organiserat distributionen ut på gatan. Han greps den 19 november.

Läs mer: Den stora knarkrättegången inledd - affärer gjordes upp via mobil

Enligt domen från Ångermanlands tingsrätt har mannen förvärvat och bearbetat minst 550 gram amfetamin samt 780 gram cannabis. Narkotikan har förvarats i en sommarstuga i Kramforstrakten och sedan transporterats till Härnösand. Mannen som upplåtit fritidshuset för droghantering döms till sex månaders fängelse för narkotikabrott.

Två av de medåtalade männen, båda i 20-årsåldern och bosatta i Härnösand, har sedan bjudit ut narkotikan till försäljning. De döms till ett år respektive nio månaders fängelse för narkotikabrott.

Polisen kom ligan på spåren i början av juli förra året i samband med ett vanligt ingripande mot några personer som misstänktes för ringa narkotikabrott.

När man sedan kontrollerade bilen de färdades i hittades en mängd narkotika gömd i fordonet. Narkotika var avsedd att säljas ute på gatan, enligt åklagaren.

– Sedan har vi nystat därifrån, berättar Malin Löfgren.

Spaning ledde sedan fram till flera gripanden och ett stort narkotikabeslag.

Affärerna ska ha skett via kontakter, bland annat på en av de misstänkta männens arbetsplats. Vid rättegången pressades han hårt av åklagaren som lade fram en omfattande bevisning, bland annat sms-konversationer där leveranser och affärer med narkotika gjordes upp. I samband med att en husrannsakan gjordes i mannens bostad kastade han ut en burk med cannabis från sitt sovrumsfönster.

Läs mer: Polisernas näsor avslöjade marijuanaodling: "Gör något annat, vi kommer att hitta er"

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.