Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra inför rätta för Malmömord

Annons

I dag började rättegången mot en man och tre kvinnor i Malmö som åtalats för misstänkt inblandning i mordet på en 48-årig Malmöbo den 3 januari.

Åklagaren tror att mördaren råkade skjuta fel man och att mordplanerna egentligen gällde en granne.

En 28-årig man är åtalad för mordet, medan två kvinnor, mor och dotter, är åtalade för medhjälp till förberedelse till mord. En kvinna är åtalad för att ha känt till mordplanerna utan att ingripa.

Kammaråklagare Lars Morand började sin sakframställan med att förklara motivet för mordet.

I början av 1990-talet blev dotterns pappa mördad. Och 2008 utsattes väninnan för övergrepp. Den som dömts för dessa gärningar är samma person, säger Morand.

I slutet av 2011 stod detta klart för de tre kvinnor som åtalats för medhjälp till förberedelse av mord.

De börjar prata med varandra om vad de blivit utsatta för. Det här har varit ett sår som dottern inte kunnat bearbeta, hon fick den riktiga versionen vid 13 års ålder, säger Morand.

Åklagaren berättar också att dottern haft ett förhållande med den mordmisstänkte 28-åringen. Han ska ha blivit informerad om mordet på hennes far och reagerat kraftigt på uppgifterna.

Därefter började han, med hjälp av dottern och modern, att ta reda på hur den tungt kriminelle 54-åringen såg ut, var han bodde och när hans villkorliga frigivning från fängelset skulle äga rum.

Bland den skriftliga bevisningen finns ett inslag från SVT:s Aktuellt som åklagaren påstår att samtliga åtalade har sett. Det är ett reportage från flera anstalter där bland annat den 54-årige mannen, som tros ha varit den tilltänkta måltavlan för mordet, uttalar sig om permissioner och att det blivit hårdare i fängelset.

Filmen laddades ner till moderns och dotterns dator i början av december 2011. Knappt en vecka senare sågs den på den mordmisstänkte 28-åringens dator.

Den slutgiltiga planeringen av mordet försöker åklagaren bevisa genom att redogöra för de täta telefonkontakterna mellan dottern och väninnan i slutet av 2011. Den 30 december ska även den mordmisstänkte 28-åringen ha befunnit sig utanför den blivande mordplatsen i ungefär en timme, enligt åklagaren som hänvisar till telefonpositionering. Samtidigt ska han ha haft kontakt med dottern som i sin tur talade med väninnan.

Den 3 januari ägde mordet rum. Men det var inte 54-åringen som blev ihjälskjuten med sex skott - utan en 48-årig tvåbarnsfar.

Genomförandet av mordet drabbade fel person, säger Lars Morand.

En stund efter att den 48-årige mannen mördades med sex skott satte sig någon vid datorn hos den tilltalade 28-åriga dottern. Det har registrerats besök på artiklar om dödsskjutningen på flera nyhetssajter. På Facebook har någon, via datorn hos dottern, "gillat" artikeln "Man död efter skottlossning".

Kort därefter tog dottern kontakt med den mordmisstänkte mannen via telefon.

Medan kammaråklagare Lars Morand noggrant går igenom SMS- och telefontrafiken mellan kvinnorna och den 28-årige mannen sitter den sistnämnde avslappnat på sin stol och småskrattar. Han gungar stilla fram och tillbaka och håller händerna i kors.

Mer läsning

Annons