Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra dog i skottdrama i köpcentrum

Fyra människor dog på nyårsaftonen i ett skottdrama i ett köpcentrum i Esbo. De döda är tre män och en kvinna, uppger polisen i Finland.

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot och polisen söker efter honom runt om på olika platser, sade Stefan Söderström kriminalöverkonstapel vid polisen i Esbo, till TT kort före lunchtid.

Dramat inträffade i köpcentrumet Sello i Esbo, strax väster om Helsingfors.

Allt var ganska panikartat, ingen visste vad som hade hänt. Jag vet inte om jag hann bli rädd, man var lite förvirrad. Nu efteråt, om jag vetat vad som hade hänt hade jag varit mycket mera rädd, berättar ett ögonvittne för etermediebolaget Yle.

Skottdramat ägde rum i den äldre delen av köpcentret, där bland annat mataffärerna ligger, berättar hon.

Vi gick dit, vi skulle åt det hållet, och där var massor av folk som grät och var i panik. Sedan fick vi höra av vakter och anställda att det var någon som hade skjutit.

Svartklädd

Ett ögonvittne såg en person liggande i en blodpöl på golvet efter skottlossningen. Andra uppgav att de sett en svartklädd person springa i närheten av platsen där skotten avlossades.

Gärningsmannen var klädd i en svart rock, svarta byxor och en svart mössa. Han verkade mycket målmedveten. Han var i 35-45-årsåldern, säger Janne Hartikainen som jobbar på Sello till nyhetsbyrån FNB.

Hartikainen evakuerades tillsammans med andra närvarande till biblioteket i köpcentret.

Känd av polisen

Gärningsmannen använde sig av en pistol. Kvällstidningen Iltasanomat rapporterade att minst sju skott avlossades totalt.

Enligt Yle vet polisen vem den misstänkte är. Han är född 1966.

De första skotten ska ha avlossats vid en elektronik-butik i centret. Sedan ska mannen har fortsatt till en stormarknad, och det hördes fyra eller fem skott från köttavdelningen.

Strax efteråt ljöd brandlarmet och det kom ett meddelande via högtalarna om att alla skulle ta sig ut.

En anställd i Prismabutiken uppgav att en butiksanställd fanns bland dem som blivit träffade. En man hade träffats i huvudet av två skott och en kvinna i magen. I övrigt var dödsoffrens skador inte kända. Några uppgifter om mannens eventuella motiv hade inte heller framkommit ett par timmar efter dådet.

Finlands motsvarighet till SJ, VR, meddelade att polisen förbjudit pendeltåg att stanna på tågstationen i Alberga invid köpcentret.

Polisen i Västra Nyland utlyste en presskonferens till klockan 13.30 svensk tid.