Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FV-kvartett fick träffa världsstjärnan

Tjejerna är på stark frammarsch i backhoppning.
– Jag är ganska övertygad om att de kan gå långt. De har förutsättningar för det, säger tränaren Magnus Westman.

Frida Westman, Astrid Moberg, Julia Lundberg och Jonna Mohlén från IF Friska Viljor är 13-14 år och hoppar redan i 90-metersbacken.

– De är tuffa för att vara i den åldern. Tuffare än vad vi var i den åldern. Jag är imponerad, säger förre landslagshopparen Magnus Westman som tränat tjejerna sedan de kunde stå på ett par skidor.

Dambackhoppning har tagit stora steg i världen. Även i Sverige börjar det hända saker. Förutom FV har Sollefteå några duktiga tjejer.

– De har stora möjligheter att bli riktigt bra. Vi har bra träningsförhållanden. Och vi åker ganska ofta till Norge och tävlar. Jag har mycket kontakt med Norge och får mail varje dag från USA och Kanada.

De fyra nämnda FV-tjejerna var i Falun och såg dambackhoppningen i VM. De fick även träffa Sara Hendricson från USA som är bland de bästa backhopparna i världen.

– Nu har FIS verkligen pushat för att få fram en fungerande damdel. Jag är internationell TD (teknisk delegat) och ser att damerna hoppar minst lika långt som herrarna.

När kan de svenska tjejerna vara redo att tävla internationellt?

– Målsättningen är att de ska vara mogna att tävla i COC (continentalcupen) om några år, säger Magnus Westman som var med i två OS, 1992 och 1994.

Han hoppas att fler barn och ungdomar tar chansen att prova backhoppning.

– Många barn skulle må bra av att hoppa. Och det är inte farligt.

FV har i dag omkring 20 ungdomar i träning.

– Alla är välkomna till våra träningskvällar, tisdagar och torsdagar.