Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fuskas det med köttfärsen i länet?

Hur ser det ut på fronten -köttfärsskandaler- i Västernorrland? Den frågan får sitt svar nästa vecka. Då presenteras en mycket stor undersökning om hur butikerna i länets kommuner sköter sig när det gäller butikspackade varor.

Samtliga kommuner har medverkat i undersökningen som pågick under hela förra året. Och resultatet är naturligtvis intressant efter den senaste tidens debatt om fusk och ompaketering av köttfärs.

- Men vår undersökning har faktiskt inget att göra med den saken. Vi beslöt redan tidigt förra året att göra en stor studie om butikspaketerade varor eftersom det då är butikerna själva som är ansvariga, säger Märith Löfgren på miljökontoret i Kramfors som är en av de som organiserat arbetet.

Undersökningen har riktat in sig på köttfärs, grillad kyckling och sallader. Livsmedelsinspektörerna har både analyserat produkterna bakteriologiskt och kontrollerat märkningen. Temperaturhållningen har också kontrollerats.

För Kramfors del har det tagits ett 60-tal prov på elva olika butiker. Om det ser bra eller dåligt ut kan hon inte svara på ännu eftersom resultaten inte är offentliga.

- Det ska vi presentera i ett pressmeddelande på tisdag.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92