Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt krig mellan sjukhusen

Protester om att sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik får extra stöd på Sundsvalls bekostnad ledde till bråk

- Sundsvallsborna får tillgång till betydligt mer specialistvård, hävdade oppositionsrådet Hans Hedlund (c) i landstinget.

För att vara ett landstingsfullmäktige var tonläget högt. I klartext utspelades fullt krig mellan sjukhusen i Västernorrland inför öppen ridå under onsdagen.

Jacomina Beertema (m) protesterade mot att sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik får extra stöd på Sundsvalls bekostnad. Hon öppnade med att utöver det så kallade Sverkersystemet som fördelar pengar utifrån folkmängd och ålder så flyttas ytterligare 110 miljoner varje år från ena delen av länet till den andra.

- Vad är det som är dyrare i Sollefteå och Örnsköldsvik och som detta enorma bidrag ska kompensera? De fasta kostnaderna för sjukhusen är ju sedan fem år tillbaka lika per invånare över hela länet, ifrågasatte hon.

Kritiken underblåstes med siffror på att Sundsvall minskat mest i antal vårdplatser sedan 1997 och i dag ligger lägre än Sollefteå och Örnsköldsvik i antal vårdplatser per 100 000 invånare, närmare bestämt 197 mot 299 och 252.

Sverkersystemet ska ses över. Det är alla överens om.

Men om man dessutom börjar rucka på andra vårdöverenskommelser varnade Hans Hedlund för att större belopp står på spel för Sundsvalls del. Länssjukhuset stöttas i dag från landstinget med 140 miljoner extra till länssjukvård och 120 miljoner extra för särskilda vårdöverenskommelser.

Hur het sjukhusfrågan är understryks av de avslutande formuleringarna som fanns i Jacomina Beertemas manuskript, formuleringar som hon valde att aldrig framföra i talarstolen:

- Det finns en längtan tvärs över partigränserna att lämna äktenskapet med Ångermanland. För länssjukhuset skulle det bli ett lyft: ingen mer ekonomisk åderlåtning.KLAS LEFFLER
070-555 20 14

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67