Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullständigt huvudlöst

Vad ni håller på med är inte demokrati.

I skuggan av regeringskrisen funderar statsvetare, politiker och ledarskribenter vilt på hur man kan fixa det så att riksdagen kan hanterar en situation med två minoritetsblock och ett vågmästarparti däremellan utan att någon sida behöver förhandla med någon annan om att få riksdagsmajoritet.

Det är förstås lika bisarrt som det låter.

Är det fullständigt cementerade politiska block vi vill ha för all framtid? Vill vi ändra lagar för att göra det ännu lättare för riksdagen att inte ens debattera längre?

Lika bisarr är ”lösningen” som presenterades igår: ändra lagen så att riksdagens ledamöter bara får rösta på ett förslag. Som exempelvis när det gäller budgeten. Även om den skulle avhandlas i flera omröstningsled.

Det skulle betyda att ett parti som får sitt budgetförslag nedröstat på en gång inte i en senare omröstning skulle kunna rösta på sitt näst bästa alternativ.

Praxis eller inte, men det är ju fullständigt huvudlöst! Det är dessutom helt poänglöst. Varför skulle ett mindre parti i det läget ens rösta på sitt eget, på förhand utdömda, budgetförslag?

Eller för att ta det högaktuella exemplet häromdagen: SD hade förstås inte slösat bort sina röster på att rösta på sitt eget budgetförslag som hade noll möjligheter att faktiskt få ett majoritetsstöd, utan sparat dem för att rösta på alliansens budget i stället.

Det måste ju finnas dussintals möjligheter att kringgå en sån lag, en lag som mer än nåt annat visar nivån på barnslighet bland de svenska lagstiftarna: "Vi klarar inte av att komma överens, så vi hittar på något så att vi slipper".

Förhandla över blockgränserna istället för att inskränka demokratin bara för att ni inte ids hantera Sverigedemokraterna för bövelen!