Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart framåt för testanläggning i Sollefteå

Planerna på en test- och utbildningsanläggning för fordons- och försvarsindustrin i Sollefteå har tagit ett rejält kliv framåt.

Försvarsdepartementet med försvarsminister Sten Tolgfors (m) i spetsen har lämnat sin välsignelse och vill skynda på försvarets avveckling.

Allehanda Media berättade i höstas om hur de ambitiösa planerna på före detta I21:s övningsfält bromsades av försvarets ovilja att skynda på sin avveckling. Det fungerar nämligen så att om en privat aktör ska få tillgång till marken fullt ut måste fortifikationsverket, som äger marken, sälja, hyra ut eller arrendera ut.

Men för att fortifikationsverket ska få göra det måste försvaret först helt ha avvecklat sin verksamhet. Försvaret finns som bekant inte kvar i Sollefteå. Men spåren av deras framfart på övningsfälten finns kvar i form av bland annat ammunitionsrester.

- Det handlar inte om att sanera. Men det måste klassificeras, förklarar projektledaren Ulf Sawander.

Försvaret har tidigare sagt att man inte har tid att prioritera detta. Men nu har försvarsministern gett klartecken.

Redan i dag bedriver ÅF Jämtteknik en hel del testverksamhet i området, bland annat i samarbete med Hägglunds BAE Systems. Men mer avancerade tester med skjutning är omöjliga. Nu finns det plötsligt stora förhoppningar att allt kan skyndas på och då skulle också alla idéer om ett stort testcenter kunna sjösättas och marknadsföras på allvar. Projektledningen räknar inledningsvis med ett 50-tal jobb och med alla kringeffekter skulle det kunna bli lika stort som vintertestanläggningen i Arvidsjaur.

- Det här kan bli något jättebra för Sollefteå, tror riksdagsledamoten Lena Asplund (m).


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68