Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fruktansvärt och fantastiskt verk

Under tisdagskvällen spelade Weberkvartetten tillsammans med solisten Jonas Lindgård i Bengt Lindström-rummet på Länsmuseet i Härnösand.

Weberkvartetten består av Ronnie Weber, Ellinor Weber, Patrik Eriksson och Bekhbat Tsagaanchuluun och är en stråkkvartett som funnits sedan 2005. Jonas Lindgård är kammarmusiker och solist.

Under kvällen framförde Weberkvartetten först ensamma Beethovens ciss-mollkvartett för att sedan tillsammans med Jonas Lindgård framföra Allan Petterssons konsert för violin och stråkkvartett.

Den första är ett av Beethovens senare musikaliska verk och är på många sätt ett speciellt verk, både till form och uttryck. Det ska ha skrivits under en period när han var svårt sjuk och levde tillbakadraget. Genom kvartetten spelas olika känsloscener upp och musiken tar tvära kast mellan uttrycken. Dock hela tiden på ett harmoniskt sätt för örat. Annat gäller dock Allan Petterssons konsert. Jonas Lindgård inleder med att berätta om hur han först gladeligen sagt ja till att medverka, tills han fick hem noterna.

En halvtimma per takt räknade han ut att han lagt för att förstå Allan Pettersson.

Jonas Lindgård och Weberkvartetten är helt fantastiska, det är ingen tvekan om den saken. Musiken däremot är ett konstant lidande. Den kommer från smärta och den ger smärta. Dissonant, rått och hårt spelas konserten, precis som den ska.

Den lämnar avtryck hos publiken som gav stående ovationer efter konserten, och till Lindgård ges berömmet: du klarade det! Det var närmast en fråga om överlevnad.

Konserten arrangerades av Härnösands Musiksällskap.