Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösunda får kritik – äldreboenden får inte längre mat från lokal leverantör

Nu får pensionärer på äldreboenden i Härnösand inte längre lokalt tillagad mat.
Frösunda som driver Ugglan och Älandsgården överger Navet som matleverantör.
Maten tas från Dafgårds, något som nu kritiseras i en kampanj på sociala medier.

Dessutom väljer Frösunda att använda sig av delade turer för personalen på Älandsgården och på Ugglan. Härnösands kommun har uppmärksammat kritiken.

I en kampanj på sociala medier delar flera Härnösandsbor ett inlägg med kritik mot Frösunda. Bland annat för att Frösunda har bytt matleverantör och att man valt fryst mat.

"Det är väl ändå inte så bra näringsrik mat för de äldre? Hur ska de lösa dessa som måste ha energikost eller alla andra specialkoster? Eller tänk er själva att äta färdig fryst mat till lunch och middag varje dag, jag skulle inte palla det? skriver den som tagit initiativet till upproret och de som nu delat inlägget.

Vi har varit i kontakt med upphovspersonen till Facebook-inlägget som dock inte offentligt vill kritisera företaget.

– Jo, det är jag som har startat detta. Jag vill helst inte publicera mitt namn och bild i tidningen. Jag har hört att de ska få mat från Familjen Dafgård och min direkta tanke var att "jaha, ska de få färdigfryst mat". För inte tror jag att personalen ska laga mat från grunden då Dafgård har väldigt dyra produkter. Så skulle det vara billigt, så skulle det bli portionsförpackningarna, säger upphovspersonen i en kommentar.

Ugglan ifrågasätts även av vissa politiker. Oppositionen vill lägga ned Ugglan och bygga nytt.

Kommunen har också upptäckt Facebook-kampanjen.

– Vi på socialförvaltningen har tagit del av det som framkommit i sociala medier och lyft synpunkterna vidare till Frösunda som i sin tur nu förbereder sig för att informera alla brukare och närstående samt medarbetare, säger Agneta Nordström Socialchef.

Agneta Nordström anser att Frösunda får ta maten från vilken leverantör som helst bara man följer reglerna i upphandlingen.

– Leverantören ska köpa all mat och bekosta transporten av maten till de särskilda boenden som omfattas av anbudet. Leverantören kan köpa all mat från Navet eller annan leverantör under förutsättning att ställda krav uppfylls.

Av upphandlingen framgår det bland annat att leverantören är skyldig att se till så att de boenden får en välsmakande, variationsrik och näringsmässigt riktigt sammansatt kost serverad till rätt temperatur.