Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fröken Friman hade vänt sig i sin grav – nu är tiden för förändring

Den nya säsongen av SVT:s dramaserie ”Fröken Frimans krig” är en påminnelse om att kvinnors rättigheter aldrig tagits för givna. Kvinnokampen har ofta stött på patrull och varje förändring har fått många män att känna sig hotade.

Hur länge ska kvinnor vara tålmodiga? Det undrar Sissela Kyles fröken Friman i ett tal 1906, 22 år efter att den första motionen om kvinnlig rösträtt lades fram i riksdagen. Tänk om hon då visste svaret – att rösträtt fick kvinnor först 1921. Hon hade vänt sig i sin grav om hon hade vetat att det drygt hundra år senare fortfarande är skillnad om man föds som pojke eller flicka.

Vi har på hundra år inte kommit längre. För kvinnor har än i dag inte samma villkor som män. Det kan gälla löner, heltider, kvinnors representation i chefsdominerade yrken eller uttag av föräldraledighet till exempel.

Vi behöver, som Dagmar Friman skulle ha gjort, slå näven i bordet, agitera och förklara att nu är det nog. Vi kvinnor ska inte nöja oss med att utvecklingen ändå går framåt, och att till exempel lönegapet är mindre än i början av seklet. Vi kan bättre än så, eller för att använda fröken Frimans egna ord: Nu är tiden för förändring. Inte sen, utan nu!

Vi, Socialdemokratiska kvinnor, har i dag massor att kämpa för.

För oss är det oerhört viktigt att i en tid som denna – när fler människor än någonsin är på flykt undan krig, konflikter och terror – stå upp för asylrätten. Ett värdigt mottagande av de flyktingar som kommer till Sverige är lika viktigt som stödet till kvinnor och barn på flykt.

Kvinnojourerna måste säkras. Vi S-kvinnor har länge kämpat för en långsiktig finansiering för att säkra jourernas verksamhet och självbestämmande och det kravet fortsätter vi driva.

Det obetalda arbetet i hem och familj är en grundbult i samhällsekonomin. Det måste synliggöras och fördelas rättvist mellan kvinnor och män. Kvinnors obetalda arbete att ta hand om anhöriga ska aldrig kompensera brister i offentlig sektor.

Sverige har en starkt könssegregerad arbetsmarknad. För att bryta kvinnors underordning krävs kraftfulla reformer. I dag vet vi att en jämställd föräldraförsäkring är en nyckel till ett jämställt arbetsliv och familjeliv.

Det är svårt för kvinnor att nå högre chefspositioner på arbetsmarknaden inom både privat och offentlig sektor. Särskilt svag är kvinnorepresentationen i bolagsstyrelser. S-kvinnor arbetar för att fler kvinnor ska nå ledande positioner och stöder förslaget till EU-lagstiftning om kvotering till bolagsstyrelser.

Ovanstående exempel är endast ett axplock av frågor vad vi Socialdemokratiska kvinnor har att driva men det finns också många andra viktiga frågor. Jämställdhet handlar om varje individs rätt till makten över sitt eget liv. Den makten och friheten behöver vi kvinnor tyvärr fortfarande kämpa för.

Sänder en tacksamhetens tanke till fröken Friman som på nytt väcker oss och som samtidigt ger oss entusiasm och kämpaglöd och visar att om vi kvinnor går ihop så kan vi lyckas med det omöjliga!

Monica Fällström

Ordförande, Härnösands S-kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel