Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för frieri – den mytomspunna skottdagen är här

Skottdagen – en dag av kärlek eller otur?
Det råder delade meningar om det.
Men en sak är säker – februari månad har en extra dag i år.

I år är det skottår och det innebär att februari blir en dag längre, den 29 februari. Skottdagen är mytomspunnen – en kärlekens dag, men också en dag av otur. Enligt en gammal irländsk tradition var det fritt fram för kvinnor att fria på skottdagen. Männen kunde endast dra sig ur frieriet med en dyrbar gåva.

Det sägs att det var skyddshelgonet S:t Patrick som bestämde detta. Han tyckte att det var lämpligt att kvinnor fick en dag var fjärde år att fria för att männen skulle ta det på allvar.

Läs också: Meadows end om nya skivan – vi är otroligt nöjda med resultatet

Enligt etnologen Jonas Engman på Nordiska museet i Stockholm kom seden till Sverige på mitten av 1800-talet.

Än i dag lever dock traditionen att det främst är männens uppgift att fria. Enligt en undersökning genomförd av Aftonbladet sker över femtio procent av frierierna av män, en fjärdedel av paren i undersökningen tog ett gemensamt beslut och en fjärdedel av frierierna gjordes av kvinnan. I USA friade endast fem procent av kvinnorna till sina män, enligt nyhetssajten CBS News.

Läs också: Skottdag – dags att fria

Även om det inte är otänkbart att en kvinna friar är den allmänna hållningen att mannen ska göra det, menar Jonas Engman.

Andra hävdar att skottdagen var en otursdag. I det gamla bondesamhället undvek man att bygga hus och att påbörja arbeten i tron om att något skulle gå snett.

Rent vetenskapligt sett infaller skottdagen var fjärde år för att det tar lite längre än 24 timmar för jorden att snurra runt solen. Om den förlorade tiden inte skulle jämnas ut skulle exempelvis midsommar förskjutas en dag var fjärde år.

Läs också: Anna friade med ketchup – så svarade Sundsvallskillen Daniel