Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för fiskodling

Allt fler i Västernorrland vill satsa på fiskodling. Det handlar om odling i liten skala, oftast med ekologiska förtecken. Och nu finns det möjlighet att lyckas. För nu är det fritt fram för sådana odlare att söka bidrag från den europeiska fiskerifonden.

Förr i tiden handlade EU:s fiskeristöd om bidrag till större fiskefartyg. Men den tiden är förbi, nu när antalet båtar som finns är fler än de som behövs för att upp de kvoter som ligger.

- Numera satsar vi hellre på andra projekt. När det gäller fartyg handlar det i stället om bidrag till skrotning, säger Axel Wenblad, generaldirektör, Fiskeriverket som på fredagen besökte Per-Erik "Pecka" Nygård och hans Kattastrandsprojekt.

Inklusive EU-pengarna kan samhället ställa upp med en miljard i bidrag fram till 2013.

- Jag ser särskilt positivt på att stöden ska gynna miljö, landsbygdutveckling och småskaligt fiske, säger Axel Wenblad och höll fram Pecka Nygårds idéer som ett föredöme.

Kattastrandsprojektet visar att det är möjligt att uppnå synergieffekter genom att kombinera vattenbruk och grönsaksodling. Metoden är ekologisk och lämpad för trädgårdsodlare som vill ha extrainkomster.

Försöken i Härnösand har visat att det med 150 kilo fiskfoder går att få fram över 200 kilo regnbåge och flera hundra kilo grönsaker.


Läs mer i måndagens TÅ.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60