Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidsbåtar kan sprida miljögifter

Var och varannan fritidsbåt längs ostkusten befaras vara behandlad med otillåtna bottenfärger. Färger som bland annat sprider hälso- och miljöfarligt TBT, tributyltenn. I sommar ska hamnarna i Ångermanland kartläggas på miljögiftet.

Frågan är högaktuell nu när fritidsbåtarna är på väg att iordningställas för säsongen, eftersom föroreningen sprids från båtarnas bottenfärg.

Redan nu vet man att halterna av TBT i svenska hamnar ofta överskrider EU:s gränsvärde, i bland med halter som är tusentals gånger högre än det tillåta. Detta trots att bekämpningsmedlet mot påväxt på båtarnas botten varit förbjudet på fritidsbåtar sedan 1989 och att föreningen skadar djurlivet i vattnet.

Kunskapen om förekomsten av TBT i Västernorrlands län är i dagsläget bristfällig, beroende på att ett fåtal undersökningar endast utförts och vanligen då i samband med muddringsverksamhet i större hamnområden.

- Vi har dock inte valt ut någon större hamn i årets screening utan kommer att fokusera på mätningar utanför småbåtshamnar, båtvarv och gästhamnar. Troligen kommer vi att finna TBT även i Västernorrland som man gjort vid de undersökningar som är utförda i främst södra Sverige, berättar Wenche Hansen som arbetar med miljöövervakning på länssttyrelsen.

Förrutom att mäta TBT kommer man även att titta på ett antal metaller som exempelvis zink, koppar, kvicksilver, nickel, krom.


Vad kan man som båtägare göra för att minska riskerna?


- Om man skrapar bort gammal bottenfärg kan man ta redan på den i en pressning och lämna in som miljöfarligt avfall. Sedan ska man se till att använda miljögodkända bottenfärger.


Läs mer i måndagens TÅ.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92