Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rykande event för grillnördar vill locka många

För andra året i rad kommer grillnördar från hela landet samlas till en rykande grillfest på Södra berget i Sundsvall nu i helgen. Arrangören för "Skvadern i rök" ser fram emot nya besöksrekord.
– Håller vädret kommer vi att mer än tredubbla köttet, besökarna och upplevelsen, säger Mattias Hedman.

Annons

Grillnörden Mattias Hedman arrangerar Skvadern i rök, ett grillevent öppet för besökare på Södra berget den 28 maj.

I ett strålande vårväder står Mattias Hedman hemma i trädgården och gläntar försiktigt på locket till en av sina grillar. De andra står kvar inne i växthuset som fått ny funktion som kombinerat förråd och platsen för väderskyddade grillningar under vintertid. Det är favoriträtten varmrökt lax som är på gång, men först ska grillen förberedas med både lagom värme, runt 100 grader, och inte minst en bit rökträ. Mattias föredrar körsbärsved. Vit rök börjar snart virvla upp ur lockspjället.

– Jag är en grillnörd, det låter fint och funkar bra att säga. Jag gillar att grilla och jag gillar allt som rör grillning. Har man bra kött och en termometer så är det svårt att misslyckas. Det är därför jag arrangerar Skvadern i rök. Jag vill inspirera och visa vad man kan göra på en grill, grillning är så mycket mer än att slänga på en fläskfilé, berättar Mattias.

Grilleventet som hålls för andra året i rad är öppet för alla nyfikna, proffs som amatörer, som är intresserade av grillteknik, nya recept och inte minst nya smaker. Mattias har bjudit in ett antal duktiga grillare till Södra berget den 28 maj och hoppas att de ska briljera vid grillarna. Besökare på plats kommer att erbjudas både grillade och rökta smakprov.

Grillning är så mycket mer än att slänga på en fläskfilé.

– Förra året kom det runt 300 besökare trots uselt väder. I år hoppas och räknar jag med att mer än tredubbla det antalet. Vi har redan fyra gånger fler matstationer än förra året, med duktiga grillare från hela landet. SM avgörs helgen innan så med lite tur kommer även mästarna hit.

Grilleventet Skvadern i rök på Södra berget arrangeras av grillnörden Mattias Hedman.

Besökare på plats kommer få chansen att smaka skånsk kyckling, lax från dalarna och stora mängder lokalproduceerat kött från Västernorrland. Vid ovälkommet oväder finns det tält att skydda sig i.

– Det har varit svårt att hitta kvinnliga grillare till eventet. Jag har lyckats hitta en och det känns bra men det hade varit skoj med flera. Man får hoppas att det ändras framöver.

Men ledsnar du aldrig på koldamm på händerna, röklukt i kläderna och os i ögonen?

– Nej, inte än. Jag får ju äta mycket god mat och träffa många roliga människor genom mitt intresse. Härom veckan var det en karl på mataffärn som stoppade mig och sa att jag hade förändrat hela hans sätt att grilla efter ett besök på Skvadern i rök förra året. Det kändes riktigt bra och värt allt arbete innan, förklararMattias Hedman.

Mattias Hedman arrangerar Skvadern i rök, ett grillevent öppet för alla på Södra berget den 28 maj.

Mattias Hedman.

Arrangerar grilleventet Skvadern i Rök för andra året i rad.

Ålder: 46 år.

Yrke: IT-konsult.

Familj: Ja, hela familjen gillar grillat.

Grillmeriter: Har grillat på riktigt i snart 10 år. Svensk och nordisk mästare i kam-ben 2015. Svensk mästare i kyckling 2013.

Favoriter på grillen: Det är mycket.. Just nu varmrökt lax, en bra entrecote och alltid kam-ben. Njurtapp är också spännande om man gör rätt.

Mattias bästa tips för lyckad grillning.

1. Termometer - använd alltid. Det finns i olika utförande och priser men det är alltid bättre än utan.

2. Temperaturen - olika råvaror behöver olika värme. Max värme är sällan bra. Lär dig variera tempen genom att kunna din grill och ditt bränsle.

3. Fett är gott! Köp gärna fettrika detaljer till grillningen. Det ger smak och saftighet i maten.

4. Låt köttet vila. Efter grillning ska köttet alltid vila en stund. Det låter köttet svalna och binder ihop köttsaften. Använd aldrig folieförpackning, då höjs bara temperaturen och köttet blir lätt överkokt.

Mer läsning