Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friterad fiskelycka

Ingen kan väl påstå att friterad fisk tillhör det nyttigaste man kan lägga på en tallrik. Men gott är det och i måttlig mängd är det något av det bästa som finns.

För att lyckas med att fritera behövs ingen märkvärdig utrustning. Det duger bra med en kastrull och en hålslev. Het olja är trots allt en risk. Fritera gärna under bar himmel om vädret tillåter, doften brukar sitta i ganska länge om man gör det inomhus.

Förvissa dig om att allt är stadigt och säkert om du är ute. Vingliga bord är en mardröm. Se till att barn, katt och hund är under uppsikt.

Skrämmande inledning, kan tyckas, men med 160-gradig olja gäller det att tänka till.

Fisk som ska friteras bör paneras på något sätt. En enkel frityrsmet med mjöl, vatten, bakpulver och salt gör man snabbt. En mer avancerad variant är med ägg och ljust öl, vilket ger en uppblåst och frasig skorpa. Man kan även använda asiatiskt pankoströ, en speciellt ströbröd som ger extra frasighet antingen det friteras eller steks.

Fritera inte för mycket åt gången. Tre till fyra bitar är lagom. En termometer som går upp till 180-200 grader kan vara behövlig. Oljan bör aldrig överstiga 175 grader. Ett stort lock, eller en brandfilt, kan vara bra att ha till hands ifall något skulle hända. Använd aldig vatten!

När det är färdigfriterat bör man lägga bitarna på flera lager hushållspapper före servering. Det suger effektivt upp "oljespillet" och man slipper få det på tallrikarna.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

RECEPT

Friterad torskfilé med tsatsiki

Till 4 personer

600 g skinn- och benfri torskfilé

salt och vitpeppar

1 liter frityr- eller rapsolja

Till frityrsmeten:

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl vatten

1 msk bakpulver (struket mått)

1 krm salt

Till tsatsikin:

3 dl fet yoghurt

1 gurka

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

1/2 tsk salt

1 vitlöksklyfta

Att äta till:

ris

blandad grönsallad

1. Se till att fisken är helt benfri. Salta och peppra lätt.

2. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa samman mjölblandningen och vatten till en klumpfri smet. Avsluta med salt. Låt dra en kvart innan den används.

3. Riv gurkan grovt och sprid ut den på flera lager hushållspapper. Salta och låt dra i tio minuter. Blanda yoghurt, olivolja och vinäger. Vänd ned gurka och krydda med riven vitlök. Salta.

4. Doppa fiskbitarna i smeten och släpp ned dem försiktigt i 165-175-gradig olja. Fritera under övervakning i två minuter. Vänd och kör ytterligare en dryg minut. Serveras direkt med ris, tsatsiki och sallad.

Friterad torskfilé med saffransris och chilimajonnäs

Till 4 personer

600 g skinn- och benfri torskfilé

1 liter frityrolja

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Till frityrsmeten:

2 dl vetemjöl

2 ägg

2 dl öl

2 msk rapsolja

Till dressingen:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 tsk chilikrydda

salt

Till riset:

3 dl långkornigt ris

1 påse saffran (0,5 g)

7 dl vatten

1 tsk salt

Att äta till:

ärtor

citron

blandad sallad

1. Koka riset som vanligt men med saffran. Blanda crème fraiche, majonnäs och chili till dressingen. Smaka av med salt. Ställ svalt.

2. Separera äggen till frityrsmeten. Ingen gula får hänga med. Vispa vitan till skum. Gulorna blandas med mjöl, öl och olja. Därefter vänds äggvitan ned.

3. Värm olja till 170 grader i en kastrull. Skär fisken i långsmala bitar och vänd i mjöl smaksatt med salt och peppar. Doppa fisken i smeten och släpp försiktigt ned den i oljan. Fritera i 3-4 minuter och låt rinna av på hushållspapper innan servering. Fritera i omgångar för bästa resultat. Servera med ris, ärtor, citronklyfta och blandad sallad.

Friterad rödspätta med ris och currymajonnäs

Till 4 personer

600 g rödspättsfilé från säkra bestånd

1 liter frityr- eller rapsolja

salt och peppar

4 msk vetemjöl

2 ägg

2 dl pankoströ

Till majonnäsen:

2 äggulor

1/2 tsk fransk senap

2 dl rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk curry

Att äta till:

ris

broccolibuketter

citron

1. Vispa äggulorna till majonnäsen riktigt fasta. Tillsätt olja i små omgångar under fortsatt vispning. Avsluta med senap, vinäger, curry och salt.

2. Salta, peppra och vänd fiskfiléerna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispade ägg och panko. Fritera dem i omgångar, knappt två minuter i 165-175 gradig olja. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Servera fisken med currymajonnäs, ris, lättkokta broccolibuketter och citron.

Att dricka till:

Ett svalt vitt vin med en gnutta sötma är gott till friterad fisk. Muscadet Sèvre et Maine, 2275, för 79 kronor.