Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FRISTAD: ”Oerhört viktigt att vi är med och bidrar”

För två år sedan beslutade landstingsfullmäktige att Dalarna ska vara ett fristadslän.
– Vi är med för att hoten mot det fria ordet ökar i stora delar av världen, säger Monika Fredriksson samordnare i Dalarna.

Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att fritt verka i sitt yrke i hemlandet. Idag är rörelsen breddad och inkluderar musiker och bildkonstnärer, och samlas i medlemsorganisationen ICORN.

I Dalarna har hittills två personer erbjudits fristad.

– Det handlar om mänskliga rättigheter och bevarandet av det fria ordet. Det är oerhört viktigt att vi är med och bidrar, säger Monika Fredriksson som är samordnare för fristadsverksamheten i Dalarna och lärare på Mora folkhögskola.

Med begreppet fristadsförfattare/konstnär/bildjournalist menas kulturutövare som förföljs i sina hemländer och som erbjuds skyddad fristad under 1-2 år i en kommun/region för att kunna leva och arbeta i trygghet. Det finns ett femtontal fristäder i Sverige. ICORN har sexton svenska medlemmar, de flesta är städer men även ett par regioner är medlemmar och Dalarna är en av dessa.

Fristadsprogrammet skiljer sig från andra konstnärliga residensprogram genom att det viktigaste kriteriet vid urval inte är konstnärliga meriter, utan istället behovet att komma i säkerhet och/eller att få sin röst hörd och sina texter publicerade.

– Men det är inte bara frågan om att erbjuda skydd för en förföljd person. Arbetet med fristäder handlar om att kämpa för yttrandefriheten globalt, säger Monika Fredriksson.